След като през есента на миналата година ЦСКА 1948 разчиташе предимно на българи с опит и чужденци, то от пролетния полусезон нещата коренно се промениха. „Червените“ заиграха с много момчета от школата на тима и въпреки че резултатите не бяха толкова добри, те не спряха да налагат свои кадри.

19-годишният Росен Божинов застана пред камерата на Gong.bg, за да разкаже повече за себе си, отбора и мечтите си.

- Казвам "здравей" на един от най-големите таланти в родния футбол – Росен Божинов. Как си първо, как върви тренировъчният процес ?

- Здравейте, благодаря. Много ми е приятно, че съм тук. Добре върви тренировъчния процес. Днес тренирахме сутринта, а следобед имаме още една тренировка и се готвим.

- Ще те върна доста години назад, как бяха първите ти стъпки в футбола ? Кой те запали ?

- Интересното е, че никой не ме запали. Просто като малък тренирах карате, но много исках да бъда футболист. Гледах постоянно отборите Барселона, Реал Мадрид и чаках с нетърпение да отрасна малко и да започна да тренирам футбол. Сам се запалих като цяло.

- Имаше ли футболист по онова време, на който подражаваше и който те запали да те занимаваш с този спорт?

- Да имаше, и това беше Жерар Пике. Играеше в Барселона централен защитник, и от малък си харесах тази позиция и до ден днешен съм такъв ?

- А сега на кой играч се стремиш да подражаваш ?

- Ван Дайк.

- Предполагам щом си фен на Жерар Пике любимия ти отбор е Барселона ?

- Беше, когато бях по-малък, но вече е Ливърпул.

- ЦСКА 1948 е отбора, който ти даде шанс да играеш редовно в Първа лига. Как се отнасят с теб по опитните в отбора, дават ли ти съвети, казват ли ти кое е правилно и кое не ?

- Да, определено съм благодарен на клуба, че ми даде шансовете и времето за изявите. Опредено ми помагат големите футболисти. Наистина бъркаме, помагат ни, подкрепят ни. Когато някой сгреши винаги са до нас и ни казват какво е правилното решение в ситуацията, и си комуникираме и в съблекалнята и на терена.  

- С кой от отбора си най-близък и извън зеления килим ?

-  Може би с Теодор Иванов сме си най-близки и най-много поддържаме комуникация, иначе от големите в съблекалнята са Бирсен Карагерен, Радослав Кирилов и Реян Даскалов.

- Двамата с Теодор вече записахте няколко мача заедно, как е разбирателството между вас на терена ?

- Определено както се казва „познаваме си и кътните зъби“. Много добре се разбираме и на терена само с движения и духом знаем кой какво ще направи.

- Какъв треньор е Валентин Илиев за теб, още повече че е играл и на твоята позиция. Дава ли ти някакви допълнителни съвети, имате ли допълнителни тренировки ? 

- Да, опредено много ни помага Валентин Илиев. Като треньор е много строг, много дисциплиниран, много добре се работи при него. Винаги е бил точен и конкретен към нас, когато не правим нещо или бъркаме. Винаги е давал съвети, които са ни били в плюс винаги. Когато направим някоя грешка на терена винаги след това я коментираме, дали индивидуално или с отбора.

- Вече поигра срещу част от водещите отбори в България, срещу кой нападател ти бе най-трудно ?

- Може би срещу Георги Николов изпитах най-големи затруднения, защото наистина е един много добър футболист и му пожелавам да се възстанови възможно най-бързо.

- Ти си юноша на другия червен тим, бил си и капитан на отбора до 17 години. Какво се случи там, как се стигна до напускането ти ?

- Като цяло нищо не се случи. Просто тук ми бяха предложили по-добър план за развитие и аз реших с моето семейство и моя мениджър, че това ще е най-добрата стъпка за мен в моята кариера.

- Имаше ли някаква по-сериозна тръпка в теб, когато се изправи преди няколко кръга срещу тях ?

- Не мога да кажа, аз винаги съм бил на терена възможно най-концентриран и независимо срещу кой играя давам всичко от себе си за да спечелим.

- Какво е да играеш срещу хегемона на България – Лудогорец ?

- Определено наистина е един добър отбор, който разполага с уникални футболисти. Якуб Пьотровски, Текпетей. Определено добри футболисти и от тези мачове можем само младите да надграждаме и да научим много.

- Остава още един кръг до края на редовния сезон, смяташ ли че отбора има сили да бъде в първата шестица ?

- Да, определено. Мисля, че без съмнение може да се борим за шестицата. Всички излизаме за победа и всички знаем важността на мача и определено ще направим всичко възможно да спечелим.

- Ти си част националния отбор до 21 години. Наскоро победихте Полша, много трудна и важна победа. Смяташ ли, че отбора има сили да играе на европейското ?

- Да, смятам. Отбора наистина показва много добра и има силни футболисти. Наистина голям колектив сме там, всички сме много близки и сплотени с треньорите и определено мисля, че тази година ще можем да се класираме за европейско.

- След добрите ти игри за ЦСКА 1948, вече върти ли ти се в главата и повиквателна за първия отбор на България ?

- Не, не съм го мислил още. Мисля, че ми е рано. Виждаме има добри футболисти в първия отбор като Вальо Антов и Алекс Петков, които играят наистина на ниво. Мисля, че засега тази стъпка за националния до 21 г. е достатъчна, но за в бъдеще вече се надявам и аз да съм част от националния отбор на България.

- За финал, къде се вижда Росен Божинов след 3 години ?

- Росен Божинов след 3 години се вижда в чужбина, надявам се да съм здрав и да показвам добри игри и да достигна мечтата си, която е да играя за Ливърпул.