Той е юноша на Славия, напуснал тима в ранна възраст, за да опита късмета си на друго място. Играл още в отборите на Сливнишки герой, Черно море, Локомотив Пд и Царско село, но е решил, че е време да смени обстановката и продължил кариерата си в чужбина. Играл е за израелския Апоел Хадера, полския Подбескидзие, а за последно е бил част от румънския елитен Ута Арад, където обаче разтрогна договора си по вина на клуба. Днес, след десетки европейски мачове и дори дебют за национален отбор на България, той се завръща, както самият той казва, у дома. Ивайло Марков специално за Gong.bg.


Много ми е приятно да кажа здравей на едно от последните попълнения на Славия - Ивайло Марков, как си първо?

- Здрасти, първо благодаря за поканата, чувствам се добре, жив и здрав съм, което е най-важното.

След толкова много години в чужбина, как реши да се върнеш в Славия и имаше ли други оферти към теб?

- Имах други оферти, не искам да влизам в детайли, така се развиха нещата, че когато получих предложение от Славия, нямаше как да не приема, тъй като доста хора знаят, че това е моят роден клуб, мястото в което съм прекарал най-много години, не само във футболната ми кариера, но и много голяма част от живота ми е преминал тук на това място. Не мисля, че е нещо странно или нелогично, че дойдох отново в Славия.

Как те приеха новите ти съотборници и каква е атмосферата в съблекалнята?

- Атмосферата е много добра, аз се познавам с почти всички, всичко е много добре. Смятам, че колективът е много добър, не мисля че има много какво да кажа по този въпрос. Tепърва все повече ще влизам в колектива, но първите ми впечатления са добри. Смятам, че всички момчета са готини и всичко е окей.

В каква форма си в момента и кога ще те видим в игра отново?

- На втория въпрос няма как да отговоря, това зависи както от мен, така и от треньорското ръководство. Аз се чувствам добре, работя всекидневно за това да влизам в по-добро физическо и цялостно състояние, така че само времето ще покаже кога това ще бъде възможно.

LAP.bg, startphoto.bg
11 снимки

В клуба има така доста млади и талантливи момчета, ти вече понатрупа доста опит и по европейските терени. Смяташ ли че те ще се допитват до теб за съвети?

- Честно казано не съм мислил по този въпрос, ако някой се обърне към мен за нещо, винаги бих изказал моето мнение, но смятам че в отбора има доста по-опитни играчи от мен, които са играли по-дълги години и смятам, че биха се справили доста по-добре от мен в тази роля.

Знаем, че играеш и като централен защитник и като ляв бек, къде ти е по-удобно?

- Честно казано последните години играя повече като централен защитник, реално това винаги си е била моята титулярна позиция, Бат Кольо, Бог да го прости, който ми беше един от треньорите в миналото, разчиташе на мен повече като ляв бек, където също се чувствах доста комфортно. Реално, за мен, не бих казал, че има някаква голямо значение, но моята титулярна позиция е централен защитник.

Спомняш ли си първите стъпки във футбола, които са били именно на този стадион тук зад нас?

- Да, разбира се, спомням си почти всичко. Имам много хубави спомени, няма да ми стигне целият ден, за да споделя всичко което ми се е случвало тук. Със сигурност пазя много добри спомени, както казах, може би, едни от най-важните години като цяло в живота ми са преминали тук, цялата ми юношеска възраст. Спомням си доста неща и мисля, че по-голямата част изцяло е от позитивни спомени.

Сега ще играеш под ръководството на един от най-успешните треньори на Славия през последните години - Златомир Загорчич. През годините имал ли си наблюдения върху нещата, които прави?

- Със сигурност да. Винаги съм следял българския футбол, но за мен лично, никога не съм обичал да коментирам треньори, ръководители, тъй като смятам, че не е моето място да коментирам тези хора. Специално г-н Загорчич предполагам всеки знае, че той е изключително добър треньор и това е единственото, което мога да кажа.

Славия започна слабо сезона, но впоследствие заигра по-силно и се изкачи в класирането. Смяташ ли, че този отбор има силите да стигне до 7-ата позиция, която дава право на бараж за Европа?

- Сигурен съм, че чисто като възможност и като потенциал отборът може да стигне до 7-ата позиция. Дали ще се случи наистина не мисля, че има някой, който може да каже. Но като качество на отбора и на играчите съм абсолютно убеден, че това може да стане.

Тази година, изненадващо за много хора, Черно море е отборът, който дава сериозен отпор на Лудогорец за шампионската титла. Локомотив Пд започна добре сезона, Левски и ЦСКА са традиционно добре, но отново нещо им липсва. Според теб, има ли шанс за изннади и "моряците" да бъдат новият шампион на България?

- Честно казано, според мен, няма почти никакъв шанс. Не, защото Черно море не е качествен отбор, а точно обратното. Мисля, че много хора в последно време изказват мнения за това каква работа се върши там. Не мисля да навлизам в тази посока. Причината за мен е, че всеки знае ресурса, с който разполага Лудогорец откъм играчи и финанси и за мен разликата в този критерии е изключително голяма и много трудно би могло да има някаква изненада.

Да поговорим малко и за предишния ти отбор, румънския Ута Арад, какво не се получи там?

- За Ута Арад мога да кажа, че имам смесени чувства, тъй като от една страна бях изключително позитивно изненадан от него. Фенската маса, с която разполага, честно казано почти не съм виждал нещо подобно, тъй като наистина целият град беше привърженик на Ута. В ден на мач не бях виждал такова нещо, имах чувството, че целият град затваря и абсолютно всеки човек, от дете до възрастен, излизаше на улицата, дали с шал или с тениска на Ута. Това беше нещо, което наистина много ме впечатли и много ме радваше, тъй като се усещаше тази любов на хората, които независимо от резултата и класирането подкрепяха отбора. Нямаше го дори това нещо, когато отборът падне да има някакъв негативизъм, те го подкрепяха докрай и наистина за мен това е един доста, от тази гледна точка, голям клуб. От друга страна съм разочарован от това, че някои хора, които работеха в клуба бяха изключително некоректни, което впоследствие го разбрах, но в крайна сметка случва се и това във футбола. Трябваше да напусна. Искам да отбележа, че тъй като прочетох на няколко места, че е по взаимно съгласие, не е така. Аз си тръгнах едностранно точно поради тази причина. За мен водещо е позитивното, което споделих току-що, че изпитах невероятно емоции с феновете, които има отборът и като цяло съм доста приятно изненадан от този клуб.

startphoto.bg
53 снимки

Колко по-различен е футбола в тази държава, знаем че поне откъм стадиони нещата са доста по-добре?

- За мен не само в Румъния, но и като цяло в останалите страни в Европа, като цяло страните, в които аз бях чисто футболно, разликата не е чак толкова голяма. Със сигурност най-отчетливата разлика е интензитета и агресията, с която се играе. Чисто като качества не бих казал, че самите футболисти са по-добри от нас. За мен голямата разлика е, че може би в тези първенства се инвестират повече пари. Самата инфраструктура, стадионите навсякъде са нови, които чисто като продукт дават едно съвсем различно усещане и на фенове, и на футболисти, и на треньори. Всички тези, ако мога да ги нарека детайли, допринасят за това нивото им да е по-високо от нашето. Като цяло, за мен, това е най-отчетливата разлика.

Да поговорим малко и за националния отбор. Ти вече направи своя дебют, смяташ ли факта, че си отново в България ще ти помогне да бъдеш по-лесно забелязан и да бъдеш викан отново в националния отбор?

- Не съм мислил по този въпрос, честно казано. Аз винаги съм бил с мисълта, че когато се представяш добре това винаги се вижда и за мен това е най-важното - да си фокусиран и да работиш върху твоето представяне и подобряване, защото всички тези странични мисли, за мен лично, не помагат на един футболист, а точно обратното - разсейват те.

Това, че отново начело на тима е българин и то такова доказано име като Илиян Илиев, колко голям плюс е въобще за България като цяло?

- Аз познавам г-н Илиев, тъй като той ми е бил треньор няколко пъти в миналото. Мисля че това би трябвало да е нещо позитивно, тъй като смятам че той познава много добре всички футболисти. Смятам също, че освен много добър треньор, той е и добър психолог. Както вече казах, не е моя работа да коментирам треньорите. Просто мисля или се надявам, че това е нещо позитивно и нещата поне до някаква степен ще тръгнат в доста по-оптимистична посока.

Наглед лесна група ни се падна в Лигата на нациите - Беларус, Люксембург и Северна Ирландия. Кой е най-опасният тим в нея според теб?

- Не мога да кажа, тъй като това, което ми прави впечатление не само на национално, а и на клубно ниво, е, че всеки един съперник е опасе. Най-важното е ти до каква степен си концентриран и мотивиран. Това, което съм говорил много пъти с моите приятели, е, че когато си концентриран и мотивиран няма футболист, който може да те притесни. Точно обратното, когато не си концентриран, когато не даваш най-доброто от себе си, не може да си уверен дори срещу хора, които не са професионалисти. За мен най-важното нещо е концентрацията, подготовката, мотивацията. Тогава всеки един отбор може да бъде победен и никой не може да те притесни.

Няма как така да не засегна и темата за нов президент на БФС. Какъв тип човек според теб би бил най-полезен на такава позиция?

- Това е сложна тема и доста хора напоследък я коментират. Ако трябва да съм честен, наистина не знам. Може би човек който е мотивиран, който има много енергия, който знае как да управлява хората, знае как да създаде работна атмосфера. Предполагам, че това трябва да е. Но това е нещо, което е далеч от мен, не зависи от мен, не е пряко свързано с моята работа. Просто се надявам да е човек, който знае и истински е мотивиран да помогне на футбола и на всички хора които се занимават с него, за да можем заедно да тръгнем нагоре.

По традиция за финал - едно пожелание в професионален план с екипа на Славия и едно такова в личен план, разбира се.

- Какво може да си пожелая, като всички хора да съм жив и здрав, да имам възможността да работя, да се подготвям, да постигаме успехи и да вървим нагоре.

Едно обещание към феновете на Славия.

- Много работа, мотивация и даване всичко от себе си във всеки един момент. Това е, което мога да обещая, оттам нататък позитивите ще дойдат сами.