Собственикът на Локомотив Пловдив – Христо Крушарски, даде специална пресконференция, на която обясни мотивите си да се откаже от борбата за президентския пост в Българския футболен съюз. Той бе един от кандидатите за „горещия стол” в родната централа, но впоследствие се отказа и подкрепи друг от претендентите – Михаил Касабов, който дълги години бе вицепрезидент на БФС.

„Това решение го взех доста трудно, защото виждам, че този конгрес ще се разводни. Ще има разпределение на гласовете и този избор ще се обжалва и ще продължава да се точи. Второ, защото от разговорите с моите опоненти, стигнах до Михаил Касабов, защото той е немски възпитаник. Познавам го от времето на Иван Славков, имал съм допирни точки с него. Знам му възможностите. Едно е да си президент, друго е да си вице. Той ме убеди с това, че няма да допусне нито един мой колега в управлението на Българския футболен съюз.  Ще казва „не” там където трябва, и където не трябва”, заяви Крушарски.

LAP.bg
15 снимки

Той също потвърди, че е имал среща със Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов.

„Срещата със Стилиян Петров протече повече от час и половина. За първи път говоря с него и го виждам. Дойде в офиса, в раната сутрин в 8:30 часа. Питах го защо не е той кандидатът. Той ми отговори, че е поел ангажимент към Бербатов. Ако беше Стилиян, бих застанал зад него”, каза той.

„Този конгрес дали ще мине или не, аз съм започнал една инициатива. Пуснах до четирите основни институции на България искане подписано от 50 клуба, за разглеждане на закона за спорта и отделяне средства от данъците, който спонсорите на футбола плащат на държавата. Направих една сметка. Ако от десетте милиона, които държавата взима, ако се отделят 20% за футбола, мога да ви кажа набързо какво ще се получи. Ще започна от селския футбол. Всеки отбор ще получи по 20 хил. лева. Това е нормалната сума, в която един селски отбор може да се издържа. Да си плаща таксите за съдиите и транспорта, а не за ядене и пиене. За В групите – по 50 хил. лева. Втора лига – по 300 – 400 хил. лева на клуб. За Първа лига по 1 млн. лева”, продължи босът на Локомотив Пловдив.

”Отборите ще започнат да връзват и да цъфнат. Ако се яви някой да дава пари, да продължава. Второто нещо, на което наблягаме е закона за спорта. Не само за футбола, ами за спорта като цяло. Започнаха да се интересуват и другите спортове. Правим една група от юристи и ентусиасти, които ще започват да готвят закона за спорта. Той трябва да бъде добре подкован и да настояваме в парламента да го гласува. Без държавата нищо няма да се случи. Ако държавата на мен не ми облекчи някакъв процент, който давам за спорта, значи, аз не мога да го доразвия. Нищо не мога да направя повече освен както сега - да кърпя. Това са двете неща, за които ще работя и няма да и оставя така”, сподели още Христо Крушарски.