Левски изпраща катастрофален сезон, в който дори не успя да се класира за евротурнирите. Ръководството на клуба има куп ребуси за решаване, като вече е почти сигурно кой е новият треньор на отбора. След това идва ред и на планирането на състава за предстоящата кампания. Все още висящ е въпросът с бъдещето на Билал Бари. Любимецът на феновете има договор до 30 юни, след което става свободен агент. 

Ще продължи ли кариерата си на "Герена" или ще трябва да търси ново предизвикателство? На този етап не е ясно. Защо обаче Билал Бари е необходим на този Левски? 

Мароканецът преживя почти всичко във футбола, след като се присъедини към "сините" в началото на 2021 година. Нападателят имаше серия от 26 мача без гол, но след това се превърна в основна част от отбора и беше с главна роля при спечелената Sesame Купа на България през 2022 година. Рефренът "1,2,3 Билал Бари" огласи стадион "Георги Аспарухов" при гола му срещу ПАОК, а след това дойде кошмарът с контузията и близо година и половина извън футбола. 

start-photo.bg
80 снимки

Сега нападателят се опитва да се върне в голямата игра и със сигурност ще го направи. И трябва да го стори в любимия си Левски! Футболните качества на мароканеца са ясни на всички. Първи ги забеляза настоящият помощник на Станислав Генчев в Крумовград Живко Миланов, който държеше Билал да бъде привлечен на "Герена". След това и Станимир Стоилов заложи на родения в Ланс футболист на върха на атаката си и въпреки дългата голова суша, той не го подведе. През лятото Николай Костов също имаше надежди, че Бари ще успее по-бързо да се възстанови и ще може да го използва пълноценно. 

През тези три години и половина Бари се доказа като лидер, обединител и сигурни сме, че ако не беше толкова дълго контузен, сега именно той щеше да бъде капитан на Левски. Присъствието на мароканеца в съблекалнята е изключително необходимо. Винаги усмихнат, позитивен, търсещ комуникация с всеки съотборник - такъв е Билал Бари. 

Още през лятото на 2021 година мароканецът показа високия си морал. Той беше единственият чужденец, който остана в отбора, когато не беше ясно дори дали ще има Левски в този му вид. В тима бяха само млади момчета и няколко човека без договори. Публична тайна е, че Билал се грижеше за по-младите си съотборници през този период, когато заплатите се бавеха с месеци. Тогава той категорично отказа да разтрогне договора си, въпреки че можеше да го направи, и да отиде в Ботев Пловдив, където му предлагаха и по-високо възнаграждение. 

През ноември същата година нападателят беше сред първите футболисти, които подписаха нов контракт. И тогава той влезе в положението на клуба - стори го без да иска увеличение на месечното си възнаграждение. За разлика от други футболисти, дори юноши на Левски, не се пазари за повече пари, знаейки в какво финансово положение се намират "сините". 

Снимки: Startphoto.bg
99 снимки

Сега този контракт изтича и е редно ръководството да му подаде ръка, така както го правеше и през тази година и половина, когато беше контузен. Ползите от присъствието на Бари в Левски биха били големи. В тези мрачни времена за левскарството, когато има разделение между феновете, един футболист от Мароко може да се превърне в обединител. Защото нека не се лъжем - в този състав Билал е най-обичаният играч от привържениците. 

Един епизод от мача с Локомотив Пловдив, в който нападателят се включи много добре, в събота вечер също е показателен. В края на срещата се получи сблъсък между Патрик-Габриел Галчев и Димитър Илиев, при който капитанът на "смърфовете" реагира остро и блъсна защитника на земята. Бари изтича сериозно разстояние, за да потърси сметка на Илиев за действията му. Подобни реакции от "сини" футболисти не бяхме виждали скоро... 

Снимки: LAP.bg
100 снимки

Новият Левски, който ще се гради това лято, има нужда от Билал Бари. Има нужда от лидер, обединител и човек с висок морал, който е пределно амбициран да се завърне във футбола поне там, където беше преди тежката контузия. А тя и болките в коляното вече са само неприятен спомен...