ОФК Пирин Благоевград официално стартира подготовката си за новия сезон в „Б“ група. След 3-годишно прекъсване благоевградският отбор се завърна в професионалния футбол. Йордан Самоковлийски събра възпитаниците си още вчера привечер за първа тренировка, но заради Националния ден на траур водосветът и официалният старт на подготовката бяха днес. Наставникът изведе 26 футболисти. Новите имена в отбора са вратарите Красимир Костов, играл за последно в Пирин Разлог, но е юноша на Пирин 2001 и Веско Ганев, играл за последно в „Банско“. Другите нови имена са Мартин Тошев от „Септември“ Симитли, Томислав Павлов и Антон Киров от Миньор Перник, Иван Иванов от Добруджа, Георги Фикийн от Пирин Разлог и Станислав Николов от „Сливнишки герой“.

Както още по-рано стана известно от Пирин си тръгнаха Станислав Бачев, Веско Стойков, Владислав Шумантов и Антонио Ласков. Снощи стана ясно, че Антон Гущеров няма да продължи кариерата си при „орлетата“. На тренировката не беше и Димитър Илиев.

Програмата с контролите отдавна е ясна. Пирин започва с проверките на 5 юли с Брегалница Щип. В последствие „орлетата“ ще играят още с Пирин Разлог, Локомотив София, Банско, Септември Симитли, Вихрен Сандански и „Миньор“ Перник. Мачът с перничани е предвиден за 26 юли, но е възможно вместо с Миньор благоевградчани да играят с гръцкия Етникос Газорос, което да бъде и официалното представяне на отбора.

Наставникът Йордан Самоковлийски потвърди, че по-голямата част от контролите ще бъдат изиграни по време на 10-дневния подготвителен лагер в Белица в началото на месец юли. Той допълни още, че селекцията в отбора е съобразена с правилото във всеки един отбор в „Б“ групата да играят минимум по 4-ма юноши под 21 години.

Първото занимание на Пирин бе уважено от градоначалника д-р Атанас Камбитов, председателя на ОбС Радослав Тасков, общински съветници, както и от много футболни хора, между които Петър Михтарски и Ивайло Андонов.

Кметът на Благоевград каза, че отборът е финансово подсигурен. 

„Естествено, че целта е „А“ група. Мислим в дългосрочен план и затова около 40 деца ще могат да бъдат настанени в спортния интернат, след кастинга в неделя. Прави се трети терен на базата в Рилци. Започваме и изграждането на козирката на стадион „Христо Ботев“, допълни още градоначалникът Камбитов.