Старши треньорът на Пирин Благоевград Иво Тренчев бе категоричен, че отборът на "орлетата" е заслужил категорично мястото си в "А" група след четирите сезона в по-долните групи и упорита работа за неговото изграждане и развитие. Това той заяви след днешната разгромна победа на пиринци в последния кръг от шампионата в "Б" група над ПФК Бургас с 4:0. "Радвам се най-вече за момчетата, каза той след двубоя в минутите на радостта от големия успех. Те са главните действащи лица, наистина напрежението беше през цялата година върху тях. Изстрадаха много, но напълно заслужено отборът се класира за "А" група. За мен беше важно да победим днес, не съм очаквал този категоричен резултат, защото отборът на Бургас се представяше много стабилно и във възходяща линия в последните кръгове. Днес имахме ден, добре играха момчетата и заслужено победиха."

В коментара си за отминалия шампионат Тренчев каза, че Пирин като цяло е играл добре. Като основен проблем той открои създаването на голови ситуации и неумението на футболистите да ги вкарват.

Пирин Благоевград

източник: Gong.bg, Стефан Дамянов

"И това беше тънката разлика между нас и Монтана, каза той. Те си вкарваха ситуациите, а ние - не, и затова се получи такава разлика между нас и тях. Но не вярвам, че разликата в класите е толкова голяма, колкото е в класирането. Ние в преките двубои два пъти бием Локомотив Горна Оряховица, с Монтана два пъти завършваме наравно, така че напълно си заслужихме втората позиция. Но, ако питате мен, ние трябваше да сме много по-близо до Монтана. В крайна сметка, важно е, че влизаме", коментира наставникът на Пирин. Иво Тренчев не е наясно дали той ще остане на треньорския пост и занапред. "Аз съм с "А" лиценз, треньорът, който трябва да води, трябва да е с лиценз "Про" и ако не се лъжа този, който вкарва отбора в "А" група може да го води, но нямам идея какво ще се случи, отбеляза той. Нека се порадваме сега, ще седнем, ще поговорим от понеделник нататък. Сега емоциите още властват, нека се избистрят главите. Но времето е кратко, който и да е и каквото и да е - трябва бързо да се реагира, защото най-късно до 12-15 юни трябва да се започне подготовка".

Според Тренчев от хората, които ще работят, ще зависи дали ще се запази и ядрото на Пирин. "Ако питате мен, естествено нивото на "А" група е много по-високо от "Б" и трябва да се мисли за подкрепления, коментира той. Но от друга страна тези момчета заслужават шанс, защото цяла година ги убеждаваме да играят, защото пред тях се открива възможността да бъдат забелязани и е логично да им се даде шанс. Но отборът има нужда и от нови лица. Но и хората, които обичат футбола в Благоевград трябва да са по-толерантни, защото в "А" група ще бъде много трудно. Практиката показва, че при този формат отборите, които влизат от "Б" в "А", изпадат. Не ми се мисли в тази посока, но ще бъде трудно и трябва да сме по-умерени в очакванията, по-толерантни. Но за това ще говорим, когато минат емоциите и се седне трезво да се помисли".

Пирин Благоевград

източник: Gong.bg, Стефан Дамянов

Феновете от Благоевград изживяха днес и по трибуните, а след мача - и на терена, заедно с футболистите голямата радост от завръщането на Пирин в елита след четири години чакане. Имаше и шампанско, и прегръдки, и скандирания. Заедно с отбора, треньорите, спортно-техническия щаб и ръководителите на клуба медал за успеха тази вечер получи и кметът на Благоевград Атанас Камбитов, а в знак на благодарност за подкрепата му играчите го вдигнаха на ръце. Медалите на отбора връчи представителят на БФС Валентин Чакъров, а купата първи вдигна капитанът на Пирин Юлиан Попев.