Втородивизионният Калиакра Каварна победи у дома е елитния Черно море с 3:2 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията) в последния четвъртфинал за Купата на България.

Така със сигурност на финала ще играе поне един отбор от Б група, след като три тима от втора дивизия се класираха за полуфиналите - Калиакра, Чавдар Етрополе и Черноморец Поморие. Четвъртият тим, останал в турнира е Берое, който отстрани ЦСКА.

В Каварна двата тима предложиха едно скучно първо полувреме, като над 1000 фенове от Варна подкрепяха гостите при общо около 3000 зрители на стадиона Калиакра.

Единственото чисто положение преди почивката бе за моряците - в 36-ата минута, когато от девет метра Георги Божилов стреля опасно по диагонала, но вратарят Добрин Добрев се намеси отлично и спаси.

В паузата между двете полувремена треньорът на домакините Филип Филипов направи силна смяна, пускайки в игра Георги Станчев, който раздвижи играта на домакините и Калиакра създаде две отлични ситуации в първите пет минути на втората част.

Първо трима футболисти от Каварна останаха сами срещу Илко Пиргов. Станчев проби отлично, но ударът му бе спасен от стража Илко Пиргов. Четин Седула също пробва изстрел, но отново Пиргов надделя и успя да избие.

Малко по-късно Седула направи уникален пропуск, като от границата на вратарското поле би крайно неточно.

В последните 30 минути на редовното време отборът на Черно море, който започна с едни трима нападатели и завърши мача с други трима нападатели, бе по-активният, като Велизар Попов направи трите си смени още до 71-ата минута.

Най-чистото положение в продълженията бе за зелено-белите, които предимно опитваха неособено успешни всевъзможни шутове от далечна дистанция. В 95-ата минута вратарят Добрев спаси Калиакра, след като изби опасен удар на Тодор Колев от 16 метра.

При дузпите първи би Йордан Юруков, като при първите четири удара той и Сашо Александров вкараха за Черно море, а за Калиакра точни за 2:2 бяха капитанът Иван Райчев и Георги Кючуков.

Последваха три поредни пропуска от бялата точка – на Радослав Бачев и Николай Домакинов за моряците и на Четин Седула за домакините.

Последва точен изстрел на Иван Петков за Калиакра, а капитанът на Черно море Атанас Борносузов би в гредата и с това сложи край на участието на варненците в турнира, докато домакините от Каварна започнаха празненствата по случай класирането за полуфиналите, които са на 28 април. Финалът за Купата на България е 5 май.

След двубоя в Каварна треньорът на Черно море Велизар Попов обяви, че подава оставка.