Ден след завръщането на Берое от подготвителният лагер край турският курорт Алания Илиан Илиев даде специално интервю за Beroe Online. В него старши треньорът на "зелените" говори за подготовката до момента, какво предстои пред отбора в Албена и в началото на първенството и селекцията.

Едновременно с това наставникът заяви, че има договорка с Павел Ковачев, ако не бъде привлечен в ЦСКА, да се присъедини към Берое.

- Г-н Илиев, завърши първият етап от подготовката. Доволен ли сте от двуседмичния престой в Алания?

- Доволен съм от условията и това което направихме. Независимо, че някой се опитва да ни провокира - защо в Турция сега, а не после ще дам елементарното обяснение. Причината е една - за тези 11 дни проведохме около 14-15 тренировки с топка и 5 без топка. Ако евентуално бяхме останали въпросът ми е къде щяхме да провеждаме тренировка с топка в Стара Загора като знаем условията, времето какво беше и терените с които разполагаме? От тази гледна точка си свършихме работата на точното място и в точният момент. Работихме не само във физически аспект, а съчетано и с топка, за да се сработят хората. Следващото е да преминем на другият етап - да се изиграят девет - максимум десет контролни срещи, за да видя кой е в по-добро състояние. Най-важното е, че на това време и на този терен успяхме да опазим момчетата от контузии, което друг път ни се е случвало и ни тежеше в началото на първенството.

- Как стоят нещата с двете момчета които все още нямат подписан договор? Какво решихте за тях или ви е нужно още малко време?

- Имаме контроли в които ще ги видим, за да преценим. Все пак едно е да тренираш, а съвсем друго са контролните срещи. Нека да ги видим в тези две контроли и тогава ще преценим. Изключително съм доволен от всички футболисти - в цялата им подготовка, не само в тренировките, а и извън тях. Никой не се е крил по тренировките, всички максимално се натоварваха. Надявам се същото да го правят и в контролите, тъй като вече казах - едно е тренировка, а съвсем друго мач, дори и приятелски, тъй като напрежението е друго.

- С привличането на Петър Костадинов приключи ли селекцията? Има ли шанс още някой нов играч да дойде или това беше последното ново попълнение?

- По принцип не ни трябват повече хора, това е ясно. Но ако евентуално нещата с Павел Ковачев не се развият добре в ЦСКА сме говори с него и той може да се върне при нас. Той е наш юноша и има място в Берое. Вярвам, че след като е бил в чужбина е по-напред с доста неща.

- Предстои втората част от подготовката в Албена, сериозни съперници - Черно море, Локомотив (Мездра). Коментарът ви?

- Идеално. Друг е въпросът е дали такива ще са ни съперниците в първенството. В смисъл - Черно море афишират амбиции за титла, искат медали, а Локо (Мездра) е откритието на първенството. Добри отбори, добре играят и това е добре за нас, но те ще играят. Малко отбори го правеха това срещу нас. Това не го казвам като оправдание, а като факт дали ще сме готови за това което ни чака. Макар, че първите ни мачове са с Нафтекс, Родопа - отбори които също практикуват футбол. Но по принцип четиринайсетте ни мача се изиграха по един и същ сценарий - ние държахме топката, други се защитаваха. Нещо което не вярвам да видим от Черно море и Локомотив (Мездра), но пък е хубаво да се видим с нашата селекция, която аз мисля, че не отстъпва на доста отбори от "А" група срещу такива отбори. Ще направим още 2-3 контроли, някои от които си ги имаме - мача със Свиленград и Сливен. Може да потърсим още една контрола, в която да срещнем теоретично по-слаб противник, за да срещнем това което ще е в първенството.

- До заминаването за Албена как ще протече подготовката?

- Като се прибирахме от Турция разговорите ни бяха насочени именно за това къде ще тренираме. След събирането ни в сряда за първа тренировка до заминаването ни в понеделник за Турция тренирахме само на пистата на стадиона, терен не можехме да ползваме. Сега това ни е главният проблем - къде терена ще е горе-долу готов, за да играем с топка, тъй като сме на такава фаза. Контролите горе-долу се организират на сносни терени. По принцип имаме някаква идея за Коларово ако е в добро състояние терена. Изкуственото игрище още не е готово, така, че се надяваме на Коларово.