Трудно се описва с думи ситуацията в българския футбол. И въпреки че следващите редове са посветени само на последния кръг от А група за 2015 година, хронологията на събитията не може да бъде предадена толкова лесно, най-вече заради случилото се по време на Левски – Литекс.

Целият български футбол се преобърна само след няколко грешни решения и една прибързана реакция. Последствията обаче са за сметка на феновете. Ясно е, че всеки има своята гледна точка, ясно е, че тя трудно може да бъде променена, ясно е, че случилото се не може да бъде върнато назад, затова нека просто си припомним какво се случи.

Левски – Литекс – прекратен

Нито резултатът, нито стратегиите, нито играта, нито треньорските решения – нищо от това няма значение. Нито един футболен ред не намира място в коментарните редове, обобщения или анализи за мача. Не, не за мача, за едно полувреме от мача. Напрежението, започнало през седмицата в Ловеч (по време на срещата за Купата на България спечелен от Литекс с 3:0 срещу Левски), взе връх на „Георги Аспарухов“. Двубоят беше прекратен в 45+5' при 1:0 за „оранжевите“, след като гостите напуснаха терена при показан втори червен картон за играч на Литекс и отсъдена дузпа за Левски. Главният мениджър Стойчо Стоилов слезе на терена и започна да маха на играчите си да напуснат. А мачът започна повече от обещаващо.

В 8-ата минута Веселин Минев удари без топка Данило Асприля. Реферът му даде само жълт картон, но можеше да е и по-строг. 

В 15-ата минута Бьорн Йонсен от Литекс бе изгонен с червен картон заради удар без топка срещу Мигел Бедоя.

Само 5 минути по-късно Литекс поведе с гол на Данило Асприля.

За да се стигне до изваждането на отбора.

Събитията придобиха небивал обрат, а броят на мненията се превърна в лавина:

Стойчо Стоилов за реферите: Некадърни и корумпирани хора

Георги Иванов - Гонзо: Дербито беше прекратено по престъпен начин

Мнението на Люпко Петрович и разочарованието му от случилото се

Стойчо Стоев: Не е нормално, спрях Минев да набие Асприля

Даниел Боримиров съзря сценарий: Изваждане на Литекс – сливане с ЦСКА

Владимир Гаджев: И ние ли трябваше да излезем от терена в Ловеч?

Какво обаче казва правилникът? Трябва ли Литекс да бъде изваден от А група?

Мъри Стоилов: Треньорът на Литекс не решаваше на "Герена"

Люпко Петрович: По-добре да не стоя тук, няма смисъл

БФС за драмите на "Герена": Отговорните ще бъдат наказани

Президентът на Литекс: Това съдийство беше гавра с нас

След като всички преспаха, ситуацията започна да придобива нови измерения. Опасността да извадят Литекс от първенството остава, всички започнаха да четат правилника, Кирил Домусчиев се озадачи, а „оранжевите“ поискаха преиграване. Дали обаче имат право на това?

Наложи се дори отлагане на жребия за Купата на България, който бе насрочен за вторник, 15 декември.

Едно е сигурно, А група няма да бъде същата след Нова година. Вече видяхме какво означава първенство без ЦСКА, сега има опасност да се лишим от още един от водещите отбори. Струваше ли си? Отговора ще дадат по-мъдрите, дано да бъдат наистина такива. 

Играч на мача: НЯМА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


Пирин – Славия 0:3

Славия завърши по подобаващ начин годината с повече от убедителна победа на гости на високолетящия напоследък тим на Пирин. "Белите" разпиляха съперника си с 3:0 в Благоевград и така прекъснаха серията му от шест поредни мача без загуба. Попаденията реализираха Антон Карачанаков, Ивайло Димитров и Иван Вълчанов.

Треньорът на „белите“ Владимир Иванов логично остана доволен от успеха, а Наджи Шенсой реши, че футболният бог го е глобил.

Шефът на Пирин Венко Попов коментира, че тепърва започва по-трудната задача пред благоевградчани, а именно утвърждаването им в А група. 

Играч на мача: Ивайло Димитров

 

Черно море – Лудогорец 0:2

Шампионът Лудогорец ще зимува на върха в А група, след като в мач от последния есенен кръг срещу Черно море, записа успех с 2:0. Така възпитаниците на старши треньора Георги Дерменджиев събраха актив от 38 точки. Головете за шампионите реализираха Джонатан Кафу и Клаудиу Кешеру.

Георги Дерменджиев опита да направи своеобразно обобщение на случилото се с тима му през последните седмици. От другата страна Никола Спасов сподели, че е имал страхотна година, но отборът е трябвало да спечели повече точки.

Михаил Александров намекна, че може да си тръгне от Лудогорец.

Играч на мача: Клаудиу Кешеру

 

Монтана – Ботев 1:1

Монтана и Ботев не излъчиха победител в дербито на дъното от 20-ия кръг на А група. Двата тима завършиха наравно 1:1 на стадион "Огоста" и не си помогнаха особено много в битката за оцеляване. Домакините все пак могат да съжаляват повече, защото поведоха първи чрез Атанас Илиев в началото на втората част, но все пак Лъчезар Балтанов изравни и победител нямаше в този блед мач.

Наставникът на Монтана Емил Велев беше доста разочарован от равенството.

"Трябва да забравим този мач, този месец, тази година и да направим една добра подготовка и да подобрим нещата особено в качеството на играта", сподели настъвникът на Ботев Пловдив Николай Костов.

Играч на мача: Лъчезар Балтанов

 

Локомотив Пд – Берое 1:1

Берое се виждаше в самото подножие на върха за зимната пауза, но не успя да удържи преднината си в гостуването на Локомотив Пловдив. На "Лаута" мачът завърши наравно 1:1 и с този двубой приключи есенният дял в българския футбол. Старозагорци определено могат да съжаляват за изпуснатата победа, защото водеха до 89-та минута с гола на Георги Динков. Но в края Дани Кики изкова изравняването с хубавия си гол и така битката остана без победител.

"Ако погледнем развоя на повечето мачове, ако бяха различни нещата можеше да не сме на това място, но явно е заслужено това място в класирането", каза помощник треньорът Петър Пашев по повод 7-ото място в таблицата за класиране.

Полусезонът за Берое приключи вчера и играчите излизат в почивка. Но за треньора Петър Хубчев и щаба му почивка няма да има сега, защото всички те заминават за Германия, където ще изкарат специализация.

Феновете на Берое си спретнаха малко шоу в началото на второто полувреме на мача с Локомотив Пловдив от 20-я кръг на А група. 

Играч на мача: Георги Динков спечели последното за годината шампанско на Gong.bg и Diema Sport.