Треньорът на юношите старша възраст на Черно море Тодор Каменов гостува тази сутрин в спортното предаване „Морски Гонг” в ефира на Дарик Варна. Той говори за юношите, които си пробиват път в мъжкия отбор, за това колко е важна психиката за тяхното по-бързо адаптиране, както и за изискванията на Георги Иванов по отношение работата в школата.

За юношите на Черно море, които тренират и играят в мъжкия тим:

„Те са момчета с изключителни индивидуални качества. Те са и национални състезатели. За мен е радващо, че треньорите в мъжкия отбор им дават шанс да се допрат до мъжкия футбол. Те вече почти цяла година тренират с мъжете и така по-бързо се адаптират към мъжкия футбол. Трябва много внимателно и постепенно да се вкарат в първия тим. Въвеждането на елитните групи от БФС е най-хубавото нещо в юношеския футбол, направено в България в последните години. Така вече трета година юношите играят в първенство близко до мъжкото. Те влизат в мъжкия цикъл на мачове в състезателния период, всяка събота, дори и с междинни кръгове. Имат по-сериозни мачове и съперници. Всичко това е един плюс за адаптацията на юношеския към мъжкия футбол.

За психиката при юношите:

„Трудно е за юношите да стигнат до мъжката психика. Те все още са във възраст, в която някои по-бавно преминават от детското мислене към мъжкото. Условията в мъжкия футбол са на по-високо ниво и във всеки мач се търси победата, а и финансовата страна също не е маловажна. На някои им трябва повече време да стигнат до мъжкото мислене, някои така и не успяват. Индивидуалните качества тези юноши на Черно море определено ги имат, щом като са и национални състезатели. От тук нататък този преход е много труден процес. Всичко си зависи и от тях да направят тази крачка, която е много важно и много хора я подценяват, включително и феновете. За да може един юноша да пробие в големия футбол не са достатъчно само технически качества или само тактически, или само характер и психика. Трябва да има от всичко. В съвременния футбол изискванията към футболистите са много високи от всякакво естество-и физика и психика, и техника, тактика.

За вратаря Георги Китанов:

„От всички юноши, които тренират с мъжете на Черно море, въпреки, че е най-малък Китанов е единственият с такава мъжка психика. Това му дава увереност в тренировките и в мачовете. Точно желязната му психика му помогна да се наложи в състава”.

За нападателя Атанас Илиев и думите на предишния треньор Адалберт Зафиров, че този футболист трябва повече да бъде „бутан, ръчкан, защото е малко меланхолик”:

„Той е от този тип футболисти тип Бербатов. Той обича топката, не обича излишното бягане. Наистина донякъде съм съгласен, че трябва да се държи изкъсо и да му се обяснява, че не може само с техника. Един от основните проблеми при юношите, които влизат в първия отбор, е че са свикнали през годините в юношеския футбол да са водещи футболисти, титуляри и лидери, а при мъжете започват от нулата. Процесът е малко сложен и е нужна по-индивидуална работа с тях, особено откъм психика”.

За Георги Иванов:

„Говорихме няколко пъти с него. Останах приятно изненадан, че откликна на тези разговори. Сподели, че е готов винаги да разговаряме. Изложи изискванията, които има към играта на мъжкия отбор, тъй като е нормално юношите да са подготвени за мъжкия футбол. Хубаво е, че неговите изисквания съвпадат като тактика с това, което работим вече 4-5 години с този отбор”.

Задава ли се нов бисер в ДЮШ на Черно море:

„Моето мнение, че във всички възрастови групи в Черно море има деца с много добри качества. От нас треньорите зависи да ги усъвършенстваме, а от децата да са сериозни и да участват на 100 процента в тренировъчния процес. Това е двустранен процес. Смятам, че във всеки един набор има доста качествени момчета, които са с шанс да пробиват нагоре”.

Чуйте целия разговор с Тодор Каменов в приложения звук файл.