В 17 часа старши треньорът на Левски Ратко Достанич и спортният директор на на тима Георги Иванов дадоха пресконференция, в която разясниха ситуацията около трансфера на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Зе Соарес и Юсеф Рабех в руския шампион Рубин Казан.

Цялата пресконференция на Ратко Достанич и Георги Иванов:

Георги Иванов:

Истина е, че наши футболисти заминаха за Русия да преминат медицински прегледи и да подпишат договори. Не мисля, че е станало кой знае какво. В Левски има достатъчно футболисти, които да заместят тези, които ги няма. Спокоен съм за утрешния мач.

Офертата дойде доста бързо, на мача с Виляреал. Говорихме с футболистите и те приеха с голямо желание, защото условията им са много добри и ще получават много повече. Самите играчи изявиха желание да заминат. Ние нямахме моралното право да ги спрем. Те трябваше да знаят за тази оферта.

Правим това, защото Левски трябва да се опита да направи нещо ново. След Нова година ще поканим чужд специалист, който да бъде не само методист в школата. Новото начало винаги е трудно да се почне. Защо сега? Защото не можехме да чакаме. Зимата не знаехме дали ще можем да ги продадем. Прозорецът, който имат в Русия, затваря в неделя. Липсата на тези футболисти няма да си проличи.

Нямаше официална информация. Дори сега избързваме малко. Условията и не са уточнени, медицинските прегледи са утре сутринта, но докато не се подпише договор, няма нищо окончателно.

Говорих вчера вечерта с г-н Батков, нормално е част от тези пари да се инвестират. Надяваме се Левски да изглежда по-добър след зимната пауза. Щом сме на тези места е нормално да поемем отговорността за загубен мач. Да, поемаме я. Всички решения, които се взимат, се съгласуват от президента, треньора и мен. Ние следваме политика на клуба, която трябва да се започне от някъде.

След Нова година тази политика, както като играчи и като школа, трябва да отвори място за нови футболисти. Нормално е, трябва някой да се продаде, да се освободи място за нови играчи. Отнякъде трябва да се започне.

Ратко Достанич:

И четиримата бяха предвидени да играят утре в мача. Има политика на клуба, която предприемаме. Ние двамата поемаме отговорността за това, което се случва.

Никой от нас не може да пречи на футболист да изкарва пари от своята кариера. Искаме да видим Левски по-силен. Искаме да имаме нов Левски догодина, но затова е нужно да се предприемат мерки.

Поемам отговорност и се надявам да получим подкрепата, защото това е политиката, която следва отбора.

Имаме 25 футболисти, а нашите цели пак ще ги следваме. Имаме достатъчно време, за да направим отбор, който да може да спечели всеки един мач за напред.

Георги Иванов:

Футболистите си получиха премиите, които трябваше да вземат от Европа. Остана им само една малка част. В Левски никога не е имало проблем с парите. Имало е много спекулации и продажбата на играчите не е продиктувана от някакви финансови проблеми. Лично съм говорил със собственика на Левски. Г-н Батков по никакъв начин не е коментирал, че иска да продава клуба.

Няма хора, които да се разграничават позициите си. Аз от президента, треньора от мен или нещо такова. За офертата се разбра се в Испания.

Всички футболисти, които са в Русия, са класни играчи или може би най-добрите в България. В Левски трябва да има промяна и трябва да се започне от някъде.

Напрежение в съблекалнята? От какъв характер? Всеки трябва да се раздава във всеки един мач и трябва да се доказват пред хората, които им дават подкрепа на стадиона. Нормално е да има стимул, защото се отваря място за по-младите играчи, които искат да се изявяват.

Както към Ратко, сигурно и към мен има много критики. Ратко може да промени манталитета, физическата дисциплина, защото има много играчи зад нападателя, които могат да играят и в тази ситуация Ратко не може да промени схемата.

Промяната на схемата може да се осъществи като вземем нови играчи. Нормално е да не откажем такава добра оферта, както за клуба, така и за футболистите.

Доколкото си спомням след моя трансфер, футболист от Левски не е продаван за толкова пари.

Ратко Достанич:

За нас е важно всеки един футболист да дава максимума от възможности си. Двама-трима млади играчи показаха качествата си в Европа и им е нужна подкрепа занапред.

Ние двамата знаем точно как искаме да изглежда Левски през следващия сезон.

Георги Иванов:

Левски има много добри футболисти. Младите футболисти отидоха преотстъпени, за да имат шанс да се сблъскат с футбол, който е различен от юношеския. Никой нямаше да чува за Цачев, ако той не беше отишъл там. Не искаме да им се дава шанс изкуствено.

Не можем да подписваме с всички юноши. Подписват най-добрите, които са в Левски. Ако ставаше така, щяхме да имаме над 500 футболисти с професионални договори.

Ратко Достанич:

Първо мислим как Левски да спечели срещу ЦСКА. Готвим отбор, който да спечели утрешния мач. Всеки, който влезе, ще даде максимума, за да спечели този мач.

Ние знаехме на 5-та минута какво се случва в клуба. И затова и двамата поемаме отговорност и за продажбата. Защото футболът е и бизнес.

Георги Иванов:

В момента, в който единият знаеше, разбра и другият за тази оферта ние нямаме тайни един от друг.

Ратко Достанич:

Сърмов се готви се за мача с ЦСКА, направи тренировка след мача с Виляреал.

Георги Иванов:

В сряда разбрахме, че има интерес. Клубът и футболистите са доволни от офертата. Нормално е тези играчи след кря на полусезона да бъдат продадени.

Ратко Достанич:

Нали не мислите, че сега трябва да подам оставка? Не. Искаме да имаме по-силен Левски. Това е просто бизнес. Като продадем тези играчи, ще вземе нови. Надяваме се на по-добър тим. За следващия сезон със сигурност ще имаме по-силен отбор. Напълно съм съгласен с политиката на тима. Ако има някой недоволен от работата ми, може да ми поиска оставката.

Георги Иванов:

Аз съм убеден, че Левски има сили и ще победи в този мач.

Лично аз съм говорил с футболистите. Само Живко Миланов има мениджър. Не може отнякъде да се появяват някакви хора и да се представят за мениджъри. Ако има такива проблеми и мениджъри, то тогава въпросните хора ще преговаря за условията на играча, а не между клубовете.

Ние за да поемем отбора, сме си направили сметката на какво положение е тимът. Всеки сам да си направи сметката кое как е. Хората от предишното ръководство са достойни за уважение, те направиха тима шампион.