Президентът на Ботев Пловдив Иван Джиджев потвърди, че Любослав Пенев поема отбора, когато се получи официално съгласие от Българския футболен съюз, той да съвместява длъжностите старши треньор на Ботев и селекционер на държавния тим.

Джиджев отказа да обяви назначението на Пенев, но от думите му за Спортно шоу Гонг стана ясно, че е въпрос на време, един от най-добрите специалисти в България да парафира за следващия сезон с „жълто-черните“.

„Не съм в България. Имаме разбиране с Любослав Пенев. Очаквахме решението на футболния съюз, и категорично отказваме да влизаме в подробности, преди да го имаме. Предстои да преговаряме конкретните детайли, тази вечер започваме разговори, но имаме генерално разговори за следващата една година. Не е стоял въпрос да избира, идеята бе ако БФС е съгласен, той да поеме и Ботев Пловдив, но да продължи и работата си с националния отбор,“ обясни Иван Джиджев.

„Необходимостта от подобно решение възникна преди два-три дни, трябваше да действаме много бързо. За нас тази възможност бе най-добрата в случая. Поканването на чужди треньори и щабове, в периода, в който се намира Ботев, по-малко от месец преди първия мач, не можеше да се доведе чужд треньор, който не познава отбора и първенството. С Пенев имаме доста сходни разбирания за футбола, за развитието на младите футболисти, и може би това бе една от причините да се опитаме да стартираме това,“ разказа още президентът на Ботев за появилите се информации, че и чужденец може да поеме отбора. „Не сме коментирали още, но мисля, че няма проблем, дори и той да се включи ден-два по-късно. Имаме и разработени резервни варианти, лагерът ще си започне по план.“

„Надявам се, че заедно ще успеем. Задачите са да създадем, или да доразвием Ботев като стабилен европейски клуб, клуб с физиономия, симпатичен на феновете и да ги дарява с радост, мисля, че това е най-важното,“ определи целите през Ботев и Пенев президентът.

„Смисълът на един клуб е той да се развива на база на собствени футболисти, на своята школа. А дали феновете ще се успокоят, това бъдещето ще покаже. Аз мисля, че те нямат причина да са недоволни, и резултатите, които отборът постига, са най-силният инструмент за това спокойствие,“ добави Иван Джиджев.

Вече бившият президент на баскетболния Левски призна накрая, че е искал да сподели радостта на „сините“ от шампионската титла в Самоков, но оставката на Станимир Стоилов го е възпрепятствала: „Бях планирал да бъда в Самоков, и съжалявам, че не бях там. Това бе финалът на един мой петгодишен труд, но няколко часа преди това Станимир Стоилов ме информира за решението си, и това наложи да остана и да работим по алтернативи.“