Отмина един уикенд, преминал под знака на напрежението. Митинги, контрамитинги, вечно дерби, нерви... Само че всичко това мина без инциденти, Слава Богу. Инцидентът се случи най-неочаквано на тренировката на Лудогорец в Стара Загора, където безпрецедентно и недопустимо шампионите бяха нападнати с бомбички и камъни от фенове. Слава Богу, и тук се разминахме с малкия дявол.

Би било пресилено да посочим като причина за този неприятен случай пълната галимация с дати и футболисти около турнира за Купата, но сигурно и това е допринесло поне малко за напрежението и оттам за скандала.

А в случая с непуснатите или отзовани национали от ЦСКА, Лудогорец и Берое трябва да потърсим корените по-назад. Изначално грешката тръгва от недомислието на администриращите органи на българския футбол, а оттам-насетне вече няма замесени, които да не носят своята вина. Но, не стига, че направиха по 38 шампионатни мача за нашите кекави футболисти, а и им оставиха по два за Купата, без реално да разполагат с нужните дати. Само, защото, да си го кажем правичката, родните водещи клубове ги е страх да не ги изчеластри в един мач някое отборче от „Б“ група. Каквито случаи имаше доста при предишния регламент.

И от там се тръгна към безумието. Насрочиха се двубои за Купата тогава, когато са датите на ФИФА и УЕФА. И всеки започна да дърпа чергата към себе си – дребнаво и себично. Само да попитаме клубовете, защо не протестираха и не отзоваха своите чуждестранни национали?! Сещам се на първо четене за словенеца Роман Безяк от Лудогорец... Отговорът е ясен – не им стиска.

Ами ако „А“ националният отбор се беше класирал за прословутите баражи? Ами ако освен Лудогорец, имахме още 1-2 отбора в групите на евротурнирите? Тогава ЦСКА и Левски, Лудогорец и Берое, а и останалите, трябваше да играят за Купата сигурно на 25 декември и 1 януари.

Бомбата със закъснител ще продължи да действа и занапред, програмата е изключително сгъстена и напролет. А колко простичко беше да се помисли малко, но навреме. Като толкова искат грандовете и кандидат-грандовете слабаците да нямат предимството на домакинския мач, можеше да се тегли жребий и за домакинство в началните кръгове за Купата. Но те да се решават в рамките на 90, евентуално на 120 минути. А четвъртфиналите и полуфиналите вече да са в по два мача при разменено домакинство.

Но сега ще продължим да берем плодовете на недомислието и да се нападаме взаимно. Само дано не излезе прав Наско Караиванов, който прогнозира, че сезонът в България ще приключи след световното в Бразилия...