Баскетболистите на испанския национален отбор направиха официална визита при премиер министъра на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро, който обяви, че момчетата на Сержо Скариоло са гордостта на нацията.

„Всички се гордеем безкрайно много с вашия успех,” каза Сапатеро на Пау Гасол и компания. „Искам да ви благодаря, че веднага след завръщането си намерихте време да това посещение, и за всичките усилия, които положихте. Благодаря ви от все сърце! Вие сте шампиони на Европа, вие не сте просто един отбор, а сте олицетворение на спортсменството. Вие сте гордостта на нацията.”

Делегацията на баскетболистите бе предвождана от президента на федерацията Хосе Луис Саес и министъра на спорта Хайме Лисавецки. Капитанът Хуан Карлос Наваро донесе купата, а целият тим позира със златните си медали.

Министър Сапатеро, виден фен на баскетбола, разкри, че е проследил всички мачове на тима на Евробаскет 2009. „Вие играхте страхотно. Аз гледах мачовете и се вълнувах с вас. Баскетболът ни носи радост, а и вълнения, още от първия двубой,” добави той.

Сапатеро специално подчерта за един от играчите:„Искам и да спомена приноса на Пау Гасол, който е невероятен човек, а ние ценим всичко, което дава на Испания, той е пример как всички трябва да се отнасят към родината си.” Гасол до последно бе под въпрос за участието си на Евробаскет, след ужасно тежкия сезон в НБА, и след травмите, които го мъчеха през лятото.

„Испанският момент изживява златни моменти. Имаме най-добрите баскетболисти, колоездачи, тенисисти…страхотна работа. Гордеем се, че вие носите испанското знаме по цял свят. Надяваме се, че на Олимпиадата в Лондон ще продължим в същия дух, но първо предстои Световно първенство в Турция. Едва ли обаче има какво още да искаме от вас,” завърши Сапатеро.