Испанският национален отбор най-после стигна до мечтания европейски връх в баскетбола. Световният шампион се наложи с 85:63 над Сърбия на финала в Полша, и вече има два от трите най-ценни трофея в баскетбола на планетата. Миналата година испанците взеха и сребро от Олимпиадата в Пекин.

След като титлата им се изплъзна у дома преди две години, сега испанците вървяха уверено, внимателно, крачка по крачка, към поредната страница от своята фантастична баскетболна история. Те за първи път усещат вкуса на европейското злато, като си имат по няколко комплекта сребърни и бронзови медали от шампионатите на планетата. Точно това поколение на испанците, от което е съставено ядрото на тима, играе заедно вече повече от десет години, и изживява всички радости и мъки рамо до рамо, затова днес имаше пълното право да бъде на върха - на Европа, и на щастието.

Сърбия, най-младият отбор на Евробаскет 2009, излезе за финала малко уморен от тежкия сблъсък със Словения, и доста нервен от класата на опонента си. Момчетата на Душан Ивкович все още имат да извървят дълъг път, докато станат истински шампиони, но показаха, че до две-три години това ще е неоспорим факт, и отново, и отново ще са на финал. Самият Ивкович вероятно преживя най-тежко загубата – първа за него на финал на Европейско първенство – след три спечелени преди това.

Днешният финал по нищо не приличаше на този от преди две години, завършил с невероятна интрига, и в крайна сметка – с титла за Русия, а не за Испания. За разлика от тогава обаче, през 2009 година воденият вече от Сержо Скариоло тим игра със завидно спокойствие, въпреки слабия старт, във всичките си срещи. Тимът правеше най-красивите комбинации на Евробаскет, демонстрира най-бързият баскетбол, и съвсем логично показа на финала, че е с класи не само над Сърбия, но и над всички останали отбори на шампионата.

Двубоят между Испания и Сърбия в залата в Катовице тръгна по вода за Пау Гасол и компания, които от първата минута започнаха да трупат аванс, и слагаха още и още на смутения тим на „плавите”. Нито един от състезателите на Душан Ивкович не бе на показаното вчера във полуфинала ниво, и сякаш младоците от Сърбия така и не си повярваха, че могат да се противопоставят на устремения само към златото отбор на Испания. Единствените секунди, в които сърбите поведоха, бе в третата минута от срещата...при резултат 2:3.

Испания реализира страхотните 50 точки за едно полувреме и се оттегли на почивка при 50:26. През третата и четвъртата част нещата просто продължиха да се случват за Сержо Скариоло и неговите играчи. Гасол и съотборниците му си подаваха, забиваха, и се забавляваха на паркета, макар и до последно сърбите да не им оставяха лесни кошове.

Лидерът на Испания, шампион на света, на Европа и на НБА – Пау Гасол – бе избран за най-полезен играч (MVP) на Евробаскет 2009. Гасол бе топреализатор и във финала с 18 точки, плюс 11 борби. 13 точки добави Руди Фернандес, 12 – Хуан Карлос Наваро, а 10 – младокът Рики Рубио. Най-тотално бе превъзходството на испанците в подкошието, където те овладяха почти двойно повече борби от съперника – общо 42.

За Сърбия Урош Трипкович и Новица Величкович отбелязаха по 15, но лидерът на тима Милош Теодосич бе зорко охраняван от испанската защита и стреля само пет пъти – за пет точки.

Все пак Теодосич намери място в идеалната петица на турнира, след като класира Сърбия на финала. Идеалната петица се състои от Пау Гасол, Еразъм Лорбек, Милош Теодосич, Василис Спанулис и Руди Фернандес. Баскетболистите получиха част от наградите си не от кого да е, а от един от най-великите играчи в историята на НБА – Бил Ръсел.

С официалното награждаване приключи и 36-то Европейско първенство по баскетбол, провело се в Полша. Следващият шампионат на Стария континент е в Литва през 2011 година, а между двете е и Мондиалът в Турция, след година.