Пау Гасол бе безспорен лидер на Испания и имаше основна заслуга за триумфа на Ла Фурия на Евробаскет 2009, а впоследствие очаквано от всички бе избран за най-добър баскетболист на Европейското първенство в Полша.

„Работихме много упорито, за да спечелим тази титла” – каза Гасол след лесния за тима му финал срещу Сърбия – „Аз съм горд с нашия отбор. Играхме по невероятен начин в последните пет мача. В началото не играехме като отбор. След това се събрахме и си казахме: сега или никога!”

„Най-важният ни мач бе срещу Литва. Водеха ни с девет точки, а ние успяхме да направим 23:0.От този момент започнахме да играем блестящ баскетбол. Това е огромна победа.”

„С оглед на борбеността на европейските отбори е по-трудно да се класираш на полуфиналите на едно европейско първенство, отколкото на финала на една олимпиада или на едно световно първенство. На финала на игрите в Пекин пропуснахме да победим един от най-добрите отбори за всички времена. Мисля, че можехме да победим американците в Пекин”, добави суперзвездата на испанците.

Треньорът на Ла Фурия Серхио Скариоло пък заяви: „Мечтаехме за титлата още когато се събрахме в края на юли. Начинът, по който победихме, е почти невероятен, както впрочем и победата. Аз не си спомням европейско първенство, в което един отбор така да е доминирал. За мен това е като да караш Ферари. Имахме доста физически проблеми в началото на турнира, но останахме сплотени. Последните пет мача бяха невероятни”.