Австралия победи Литва с 87:82 в един от най-драматичните мачове от началото на световното първенство по баскетбол за мъже в Китай. С победата "озитата" си осигуриха първото място в група "Н", а с това и отлични шансове да преодолеят и предстоящата втора групова фаза.
Тимът от "зеления" континент започна отлично двубоя и след няколко тройки на Пати Милс, Матю Делаведова и Аарън Бейнс поведе с 18:8 точки.

Ранният аванс позволи на Австралия да диктува хода на мача и това продължи чак до началото на последния период. В него Литва се вдигна на щурм и след серия от точки успя да поведе с 3 при 71:68. След това няколко минути се игра кош за кош, а 1:59 минути преди края резултатът бе равен - 76:76.

Последваха обаче две много добри самостоятелни изяви на Пати Милс, които наклониха решителни везните в полза на Австралия. Най-резултатен за Австралия бе именно Милс с 23 точки, докато 21 прибави Бейнс. За Литва Мариус Григонис отбеляза 19 точки.

В друг сблъсък за първото място, но в група "G", Франция нанесе първо поражение на Доминиканската република след 90:56. "Петлите" показа отлична игра в защита в хода на целия двубой и закономерно се поздравиха с успеха, като с най-много точки за него завърши Нандо де Коло, който вкара 15.

Световният шампион САЩ разгроми Япония с 98:45 в протоколен мач в група "Е".

За разлика от предишния мач с Турция, в който американците спечелиха с голяма доза късмет, днес те нямаха никакви затруднения срещу младия състав на "самураите". Джейлън Браун реализира 20 точки за американците, а с 15 остана Кемба Уокър. За Япония 18 точки вкара Юдай Баба.

В последния мач от вечерната сесия Гърция спечели със 103:97 срещу Нова Зеландия в пряк двубой за второто място в група "F". Двубоят бе много интересен и премина през доста обрати, но в крайна сметка по-високата индивидуална класа на гръцките състезатели каза тежката си дума.

Янис Антетокумпо изигра най-добрия си мач на първенството и приключи срещата с 24 точки, 10 борби и 6 асистенции, а Йоанис Папапетру добави 16 точки. За Нова Зеландия Кори Уебстър бе над всички с 31 точки.

Във втората групова фаза Гърция и победителят в групата Бразилия се обединяват в един поток с първия и втория от група "Е" - САЩ и Чехия, докато Австралия, Литва, Франция и Доминиканската република също се събират заедно, като всички резултати от първата група се зачитат.