Бриана Стюарт бе най-резултатна със 17 точки за ефективните действащи шампионки САЩ, които разбиха Канада с 83:43, за да се класират за финала на Световното първенство по баскетбол за жени. Съставът отвори срещата с 15 безответни точки и не се отпусна, като увеличи серията си от поредни победи на световни първенства на 29, за да си осигури сблъсък в спора за златото с Австралия или Китай, които играят в другия полуфинал по-късно днес.

Звездата на Лас Вегас Ейсес А‘я Уилсън добави 15 точки и 12 борби за американките, които се приближават към четвърта последователна световна корона и общо 11-а в историята. Летисия Амихер се отчете с осем пункта за канадките. Това бе най-голямата разлика между два състава в полуфинал на световно първенство, а отбелязаните от Канада 43 точки – най-ниският брой в сблъсък от последните четири.

„Останах много доволен от вниманието на тима върху детайлите, тъй като Канада правеше великолепен турнир. Канадките са много добър дефанзивен отбор, така че това бе качествена победа за нас. Нашата цел е да спечелим златен медал и сме в позиция да го сторим“, сподели селекционерът на САЩ Черил Рийв.

Американките доказаха защо бяха сочени предварително за огромен фаворит преди 10-ия си пореден полуфинал на Световно първенство, като винаги достигаха до последните четири на турнира след въвеждането на елиминациите през 1986. За сравнение, Канада бе стигала до тази фаза само веднъж преди – именно през 1986, когато отстъпи отново на САЩ.