Литва се класира на четвъртфинал на Световното първенство по баскетбол, след победа със 76:71 над Нова Зеландия.

На четвъртфинал Литва ще срещне Турция или Австралия.

Новозеландците се опитаха да всеят респект, не само със своя хака танц, но и с грубата си игра от самото начало.

Те извадиха от мача Йонас Мачиулис още в четвъртата минута, с аркада, и опитният играч успя да се върне на терена чак в последната част.

Въпреки това, Литва тотално доминираше през първото полувреме, благодарение на фантастичния Йонас Валанчунас.

Валанчунас бе навсякъде, и в защита, и в нападение, и се реваншира за някои по-слаби минути в предишните срещи.

Литва игра по-добрият баскетбол, и превъзхождаше Нова Зеландия най-вече с класата си. Агресивната игра не донесе крайния успех на новозеландците, и техният път на Световното приключи дотук.

След 23:9 за Литва в първата четвърт, европейският тим контролираше уверено нещата, със силна защита, и резултатно нападение. Нова Зеландия играеше неорганизирано, и оставяше куп празнини под своя кош.

На почивката Литва водеше с 10 точки, след добър завършек за новозеландците в полувремето - 36:26. Звездата на Нова Зеландия Кърк Пени нямаше нито един кош до момента.

Кори Уебстър бе движещата сила за Нова Зеландия, и през първото, и през второто полувреме.

То стартира с нова контузия в лагера на литва, за Симас Ясайтис, който бе ударен много лошо при една борба, и се оттегли от мача.

Нова Зеландия направи страхотна серия, възползвайки се от отсъствието на двама много опитни играчи на Литва - Мачиулис и Ясайтис. В края на третата и началото на четвъртата част новозеландците не само изравниха, но дори за кратко поведоха, с 59:58.

Валанчиунас продължи да води литовците, и отново даде аванс за своя тим, а завърналият се в игра Мачиулис вкара изключително важна тройка, минута преди края, за седем точки аванс на Литва.

С нарушения, и пропуснати фаулове, Нова Зеландия до последно се опита да остане в играта, но в крайна сметка справедливостта възтържествува в полза на Литва.
Йонас Валанчунас завърши с 22 точки и 13 борби, Мартинас Поциус добави 11 точки, а Дариуш Лавринович - 10.

За Нова Зеландия Кори Уебстър реализира 26.