Френският национален отбор по баскетбол се класира на четвъртфинал на Световното първенство, след победа със 69:64 над Хърватия.

Европейският шампион показа, че дори без суперзвездата си Тони Паркър, все още има какво да покаже, и разпределили силите си, французите обърнаха съперника до почивката, а през второто полувреме уверено водеха в резултата, макар и да не се откъснаха тотално.

Мачът започна много по-добре за Хърватия, като воденият от Ясмин Репеша тим направи серия от 10-0 още в първата четвърт, докато французите изпитваха страхотни трудности да отбележат кош.

Това се промени във втория период, когато Франция отговори със своя силна поредица, и дори в края на полувремето имаше точка аванс - 23:22.

И двата отбора не показаха особена класа през първите 20 минути, но мачът бе интересен и равностоен.

Франция определено доминираше през второто полувреме, когато Никола Батум и Микаел Желабал имаха важни отигравания.

Дарио Шарич и Оливър Лафайет останаха длъжници на Хърватия, и докато Боян Богданович успя да скъси с отчаяни шутове дистанцията в края, отсъствието на много подкрепа от съотборниците му обрече тима на провал. Единствено Анте Томич се притече на помощ, а след като влязоха в последната минута от срещата, хърватите намалиха само до две точки разликата, с тройка на Богданович.

Франция обаче изигра много по-добре финалните секунди, и напълно заслужи победата.

14 точки и четири откраднати топки за Франция записа Никола Батум, 13 добави Еван Фурние, Микаел Желабал и Тома Юртел отбелязаха по 11 и 10.

За Хърватия Богданович наниза 27, а Анте Томич се отчете със 17.

На четвъртфинал французите чакат победителя от Испания-Сенегал.