Франция отново разплака Испания! Този път французите се справиха с домакина на Световното първенство по баскетбол, със 65:52, смразявайки залата в Мадрид.

Преди година, историята се повтори, на полуфинала на Европейското първенство, което Франция спечели, и сега е шампион на Стария континент.

Серия от 8-0 за французите даде старт на мача, но от 11:2, испанците отговориха със своя поредица, и дори обърнаха резултата. В средата на първата четвърт, младият татко Марк Гасол даде първа преднина за Испания, при 12:11, но началният период завърши при пълно равенство - 15:15. Огромен брой грешки за една част - пет - на сметката на французите, не им позволи да запазят аванса си, а Испания пропусна да увеличи преднината след обрата, с няколко пропуска на Сърдж Ибака.

Нещата вървяха кош за кош, а с отлични изяви на целия тим и всички резерви на Венсан Коле Франция дори отново взе преднина в края на втората част. За това спомогнаха и нова порция от пропуски за Испания.

Хосе Калдерон не позволи на разликата да се увеличи още преди почивката, която дойде при 35:28.

Франция не успя при първите си три нападения за второто полувреме, след като испанците бяха излезли от съблекалнята с доста затегната защита. Отново никой не успяваше да вземе надмощие, почти до края на четвъртината. В него испанците нанесоха сериозен удар, със страхотна защита. Руди Фернандес вдигна публиката със зверска забивка, а веднага след това Пау Гасол направи мощен чадър, за крайното 43:42 за домакините преди последната част.

В нея обаче нещата пак се преобърнаха, с добри изяви на младите пушки във френския тим Еван Фурние и Руди Гобер. Борис Диау продължаваше да дирижира действията на отбора си на терена.

С пет минути до края, Франция отново водеше със шест точки, а испанският стан беше почти разпуснат. Хуан Оренга така и не успя да реши какво точно трябва да се направи във финалните минути.

Безсилието на Испания бе тотално в края, а Тома Юртел наниза уникална тройка, след като вече бе пропуснал няколко преди това. Това като че ли бе решаващият миг в двубоя, когато домакините се отказаха да се борят, а феновете на трибуните замлъкнаха.

Борис Диау вкара 15 точки, 13 добави Юртел, по 9 реализираха Николас Батум и Микаел Желабал. Руди Гобер приключи с 13 борби, а Джофри Льоверн - с 10. Французите регистрираха и почти двойно повече борби.

Пау Гасол със 17 точки, и Хуан Карлос Наваро с 10 бяха едиствените, вкарали повече от шест в Испания.

На полуфинал Франция ще играе със Сърбия, а мачът е на 12 септември.