Действащият шампион САЩ мина границата от 100 точки срещу Пуерто Рико, за да сигнализира на опонентите си, че няма да подцени ситуацията на Световното първенство по баскетбол за жени, докато Сърбия изненада олимпийския сребърен медалист Япония.

Трикратните актуални носителки на трофея разбиха съперника със 106-42 в Сидни за втората си поредна победа в група А на надпреварата в търсене на 11-а световна титла, след като преодоляха с лекота Белгия на старта на съревнованието. Американките стреляха 54% от полето, а шест баскетболистки приключиха с двуцифрен актив – Шакира Остин (19), Калеа Копър (18), Бриона Джоунс (13), Джуъл Лойд (12), Бриана Стюарт (11) и Алиса Томас (11). Това бе 24-и последователен успех за САЩ на Световно първенство – серия, която датира от 2010-а насам. Пуерто Рико победи в първия си мач на шампионат на планетата в историята в четвъртък, когато разгроми Босна и Херцеговина с 82-58.

Шампионът на Азия Япония наниза цели 16 тройки при убедителния успех над Мали с 89:56 в група Б, но направиха едва пет срещу сръбкините и това им коства победата. Сърбия дръпна с 24-9 след края на откриващата четвърт преди японките да се събудят, но твърде късно – азиатките отстъпиха с 64-69. Йована Ногич бе най-резултатна за победителките с 13 точки, като добави и девет борби – сръбкините загубиха в първия си мач от Канада с 60-67.

Първите четири отбора от всяка от двете групи продължава към четвъртфиналите. По-късно днес, Белгия се изправя срещу Южна Корея, Босна излиза в мач срещу Китай, докато домакините от Австралия, финалистки от 2018, играят с Мали.