Най-голямата звезда на аржентинския баскетбол Ману Джинобили обяви, че повече няма да играе за националния отбор на родината си. Това идва в навечерието на Световното първенство, което ще се проведе в Испания от края на август до средата на септември. 

Още по-рано през лятото стана ясно, че вероятността гардът да играе на Мондиала е минимална. От клуба му Сан Антонио Спърс се възползваха да наложат клауза, която да му забрани да участва там. 

НБА и ФИБА имат споразумение, според което отборите от Асоциацията нямат право да спират играчите си от участие на шампионата. Единственото изключение е, ако баскетболистът има "явни проблеми със здравето си". 

От Сан Антонио се позоваха на това, че аржентинецът има фрактура заради напрежението от сезона в НБА. Самият играч също казва, че няма да играе на Световното, но и не само това, ами повече няма да носи и екипа на "гаучосите". 

"Към този момент е 100% сигурно, че няма да играя на Световното и 98% сигурно, че повече няма да играя за националния отбор на родината ми. Ако бях участвал на това първенство, то със сигурност щеше да е последното голямо в кариерата ми."

"Безспорно е много тежко да кажеш край на мачовете за родината си, но все някога и този момент трябва да дойде. Явно за мен настъпи", сподели Джинобили в интервю за вестник "Ла Насион". 

37-годишният гард е член на т.нар. "Златно поколение" на аржентинския баскетбол, което завоюва вече световната титла, а има и силни представяния на Олимпийските игри. Той обаче иска да се концентрира върху кариерата си в НБА, тъй като му остават още максимум два сезона.