Националният ни отбор по баскетбол за мъже остава на последно, четвърто място във временното класиране в група F на световните квалификации по баскетбол.

България е с победа и три загуби към момента.

Лидер е Чехия стри победи и едно поражение, а Исландия и Финландия заемат съответно втора и трета позиция с по 2 победи и 2 загуби.

В последните си два мача националният ни тим допусна две поражения - в Ботевград от Чехия със 76:78 точки и в неделя при гостуването си на Финландия със 70:75 точки.

Единствената победа на българите е като гост на Исландия със 77:74 точки.

12 тима вече с място във втория етап на световните квалификации

Любопитното от последния прозорец в квалификациите е точно доброто представяне на Исландия. Тимът записа две поредни победи - първо надви Финландия като домакин с 81:76 точки, а после се справи с лидера в групата Чехия отново като домакин със 76:75 точки.

При така стеклите се обстоятелства България ще трябва да гони задължителен успех точно над Исландия на 29-и юни, когато сме домакини в Ботевград и после да се надява на ново поражение на исландците от Финландия в последния мач на 2-и юли.

На 2-и юли в последния си мач от група F баскетболистите ни гостуват на Чехия.

В момента 32 отбора участват в първия етап на световните квалификации. От тях напред ще продължат 24, които ще се състезават във втория етап. Това означава, че България трябва да намери място сред първите три в групата си, за да се класира напред.