Аржентина изнесе истинска лекция на Франция и след 80:66 се класира на финал на Световното първенство в Китай, съобщава Bgbasket.com.

Аржентинците владееха ситуацията на терена от началото до края и за трети път в историята си ще се борят за златото на Мондиал. Техен съперник в неделя, от 15:00 часа ще бъде Испания.

Франция не успя да отговори по никакъв начин на баскетбола на съперника, като този път особено изневери нападението на тима. В неделя французите ще борят Австралия за бронзовите медали.

Аржентина стартира малко по-мощно двубоя и за кратко имаше преднината, в един момент от 8 точки, след прекрасни изяви на Луис Скола. Франция обаче бързо се стегна и навакса, макар да остана догонващ след първата четвърт - 21:18. Венсан Коле продължи да залага на Матиас Лесор вместо Венсан Поарие, и Лесор даде първа преднина на французите в третата минута от втория период.

Нещата отново се обърнаха в аржентинска посока почти моментално, като южноамериканците бяха внушителни в подкошието. Те се справяха и по перфектен начин с Руди Гобер, който остана без кош от игра през първото полувреме. Еван Фурние се бе нагърбил с отговорността, но доста от топките му излизаха от коша.

На почивката Аржентина отново дръпна с 39:32, след пет поредни точки - забивка на Габриел Дек и тройка на Факундо Кампацо.

С първия кош за второто полувреме се стигна и до разлика от 10 точки, а не след дълго, след нови страхотни аржентински атаки, скочи и до 15. Франция не бе на себе си в нападение, като успяваше да стигне до коша, но топката така и не влизаше.

Всеки опит на французите бе париран моментално, най-често с тройка на Аржентина.

Франк Нтиликина бе единственият играч на Франция, който имаше малко по-добра успеваемост и пазеше надеждите на своите. 18 години по-възрастният от Нтиликина Луис Скола обаче бе безгрешен и не спираше да доминира в двете фази.

Именно Скола на практика сложи точка на спора в средата на последната четвърт, с две поредни тройки.

По никакъв начин, дори когато стигна само до 8 точки изоставане, Франция не показа никакъв характер и визия как да догони противника и Аржентина се забавляваше във финалните минути.

Абсолютно фамозният Луис Скола игра 34 минути за 28 точки и 13 борби. 13 добави Габриел Дек, 12 - Кампацо и 10 - Лука Вилдоса.

За Франция Фурние и Нтиликина реализираха по 16, но Гобер остана с един-единствен кош от игра и 3 точки. Отборът пропусна и цели 12 наказателни удара.

 

 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.