От 24 до 27 април във френския град Монпелие ще се състои Европейското първенство по джудо за мъже и жени. Страната ни ще има петима представители. В категория до 48 кг. ще участва завърналата се преди няколко дни от Гърция с европейска купа Борислава Дамянова. В кат до 57 кг. за призови места ще се бори Ивелина Илиева. При мъжете до 60 кг. ще участва Янислав Герчев, в категория до 73 кг. – Мартин Иванов и в кат. до 81 кг. - Ивайло Иванов.

Заедно със състезателите ще пътуват и трима треньори. Това са главният треньор на националния отбор по джудо Георги Георгиев, Емил Дамянов (личен треньор и баща на Борислава Дамянова) и Свилен Скерлев (личен треньор на Ивелина Илиева).

"Много ще е трудно, но имаме шансове за медал. На континенталния шампионат ще участва елита на джудото в Европа и ще бъде тежко изпитание за нашите представители. Много зависи и от жребия. Всички са в много добра спортна форма и сме уверени, че можем да постигнем добри класирания“, сподели генералният секретар на федерация Асен Коруджиев.

Националите в момента са на лагер в Дианабад, където ще останат до началото на европейското първенство.

„Подготовката върви по план. Не трябва да се очакват чудеса, защото отборът ни е млад. Според мен Борислава е в много добра форма. Доказателство за това е европейската купа в Гърция, която спечели. Дано Ивелина Илиева да е напълно излекувана от травмата в рамото и да покаже най-доброто от себе си“, заяви Емил Дамянов.

След края на месец май започва подготовката за Олимпийските игри в Рио. За джудото пресявките са много тежки и се взимат предвид участия на европейски купи, европейски и световни първенства.

България ще има двама представители в джудото на Младежките олимпийски игри в Китай. Световната федерация по джудо номинира по двама състезатели от всяка държава, взимайки предвид техните постижения през последните две години. Родната федерация по джудо е утвърдила имената на Бетина Темелкова и Стоян Тарапанов, които ще ни представят в азиатската държава.