Българската федерация по художествена гимнастика се похвали, че няма наложени наказания на родни съдии. В официален документ на ФИГ (Международната федерация по гимнастика) се посочват няколко имена на съдии, които не са се справили на необходимото ниво по време на Световното първенство в Киев през изминалата година.

Представителката на Португалия Ива Перейра дори е с наложено наказание от 9 месеца за „явно пристрастно съдийство и доказване на завишени оценки в полза на гимнастички от нейната федерация“.

Ето и цялото комюнике, поместено на официалния сайт на Българската федерация по художествена гимнастика:

Във връзка с публикуваното по-долу комюнике на ФИГ Българска федерация по художествена гимнастика има удоволствието да съобщи, че няма български съдии по ХГ с предупреждения и санкции от ФИГ.

Лозана (Швейцария ), Офисът на ФИГ

11 април 2014 г.

К О М Ю Н И К Е

След цялостен анализ и преглед на съдийството по време на Световното първенство по художествена гимнастика в Киев през август миналата година и на Световното първенство по спортна гимнастика през октомври в Антверпен, ФИГ официално похвали редица съдии в писма, адресирани до техните национални федерации.

Въз основа на нарушения, открити в съдийството от МТК, ЖТК и ТКХГ на ФИГ, както и от Жури Супериор по художествена гимнастика, няколко съдии бяха официално порицани за погрешно съдийство или съдийство, което е в полза на определени гимнастици/гимнастички или страна. Седем съдии по художествена гимнастика бяха официално предупредени, а една получи 9 месечна забрана за съдийство на състезания от календара на ФИГ. На трима други съдии по ХГ бяха изпратени поздравителни писма.

В спортната гимнастика на един съдия за мъже беше наложена 9 месечна забрана за съдийство, а на друг – 12 месечна. При жените бяха направени три предупреждения и наложени двe 9 месечни забрани. Всички съдии имат възможност да обжалват тези решения пред апелативния съд на ФИГ в срок от 21 дни.

"Щастливи сме да съобщим, че по-голямата част от съдиите са работили правилно и са извършили много добра работа и че посочените по-горе случаи са изключения", каза президентът на ФИГ Бруно Гранди (Италия). "Нашите технически комитети прекарват голяма част от времето си и отделят голяма енергия за анализиране на съдийските резултати, за да се гарантира на всеки спортист справедливо и безпристрастно оценяване както сега, така и за в бъдеще."

Благодаря ви за особеното внимание, което отделяте на този въпрос, защото ние се стремим да запазим съдийството в гимнастиката чисто – без грешки или пристрастност.

На СП по ХГ в Киев през 2013 г. бяха направени следните писмени предупреждения на:

Ela SAMOFALOV (Изрел), за пристрастност към гимнастичка от нейната федерация.

Alexandra Tuuli MAVRAKIS (Финландия), за явно пристрастие към ансамбъла от нейната федерация.

Viktoriia ANIKINA (Русия), за даване на невъзможен резултат на ансамбъла на Руската федерация за изпълнението им на съчетание с 10 бухалки по време на Състезание I на Световното първенство.

Galina MARJINA (Латвия), за даване на невъзможен резултат на ансамбъла на Руската федерация за изпълнението им на съчетание с 3 топки и 2 ленти по време на Състезание I на Световното първенство.

Irina BEREK (Унгария), за даване на невъзможен резултат на ансамбъла на Руската федерация за изпълнението им на съчетание с 3 топки и 2 ленти по време на Състезание I на Световното първенство.

Bella KOBALADZE (Грузия), за даване на невъзможен резултат на ансамбъла на Руската федерация за изпълнението им на съчетание с 3 топки и 2 ленти по време на Състезание I на Световното първенство.

Xiaoqin ZHOU (Китай), за даване на невъзможен резултат на ансамбъла на Руската федерация за изпълнението им на съчетание с 3 топки и 2 ленти по време на Състезание I на Световното първенство.

Допълнително:

Ida Maria PEREIRA (Португалия), наложно 9 месечно наказание с изключване от всички дейности на ФИГ и други международни прояви и санкция да възстанови 50% от дневните, платени й от ФИГ, в размер на 1000 шв. франка, за явно пристрастно съдийство и даване на завишени оценки в полза на гимнастички от нейната федерация.

Всички съдии имат възможност да обжалват това решение пред Апелативен съд на ФИГ в срок от 21 дни.

Berta VEIGA VILA (Испания)

Blanka MLEJNKOVA (Чехия)

Evangelia TRIKOMITI (Кипър)

Андре Гайсбюлер

Генерален секретар на ФИГ