Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева е изпратила лична покана до служебния министър на спорта Петър Стойчев да присъства на Световната купа в София. Надпреварата ще се проведе в Арена Армеец София от 2-и до 5-и май.

Златното момиче на България и бившият плувец влязоха в полемика, заради неотпуснати бюджетни средства към централата по художествена гимнастика, които са за предстоящото Европейско първенство.

На въпрос, предвидена ли е нова среща за уточняване на обстоятелствата около спора, Илиана Раева заяви: „До момента все аз го каня, вече няма да го каня. Чакам покана, но май няма да я получа. Не очаквам никаква среща от негова страна. Това, което е казал пред медиите, най-отговорно го казвам, че е просто да затвори устата на медиите. Нито ме е повикал, нито ме е потърсил. Официално съм го поканила да бъде наш гост на Световната купа, лично аз съм написала писмото до него, и подписала. Аз имам уважение към нашите институции. Аз съвсем сериозно и отговорно съм го поканила. Смята, че той трябва да присъства и да се запознае по-отблизо със спорта художествена гимнастика. Може би тогава ще ме покани на една среща.“

„Не това изобщо не е на лична основа. Това е несериозна история, това е непрофесионално. За какво да се борим и напъваме, когато ти се спуска някакъв министър там и ти трябва да се бориш с вятърни мелници. Това е безумие“, допълни Илиана Раева.

Председателят на БФХГ обаче покани и всички фенове на този спорт у нас, да подкрепят българския национален отбор по време на изключително силната надпревара в Арена Армеец София.

За състезанието ще пристигнат най-силните състезателки на водещите сили - Русия, Украйна, Беларус и други. Шест индивидуални гимнастички от България ще участват на Световната купа. В класирането ще бъдат Силвия Митева и Мария Матева, а извън класирането - Кристина Ташева, Невяна Владинова, Сара Стайкова и Анастасия Киссе. Сред другите заявки личат имената на рускините Маргарита Мамун и Александра Меркулова, на представителките на Украйна Алина Максименко и други.

На 2-и и 4-и май входът е свободен. На 5-и май от 15.00ч. започват финалите на индивидуално и ансамбъл-жени на Световната купа.

Билети има само за финалите, за 5-и май, като пропуските се продават на касите на Арена Армеец и партньорската мрежа на TicketPRO. Цената е 5 лева. След финалите ще се състои и гала-спектакълът на медалистите от състезанието.