Изненадите в тазгодишното издание на Световното първенство по снукър в театъра „Крусибъл“ продължават една след друга. След като до този момент отпаднаха настоящият световен шампион Люка Бресел, както още бившите такива Марк Селби, Джъд Тръмп и Джон Хигинс, а трябва да прибавим и Нийл Робъртсън, който дори не успя да се класира за надпреварата, сега падна поредният голям скалп.

В жертва стана седемкратният първенец и любимец на публиката Рони О’Съливан, който отпадна на ¼-финалите от друг бивш първенец на планетата Стюарт Бингам с 10:13фрейма във вълнуващ сблъсък, който беше ръководен от не кой да е, а от българката Десислава Божилова.

Решителната сесия бе подновена при резултат 8:8. Тя започна отлично за О’Съливан, който направи брейк от 136 точки. Бингам набързо отговори с хубава серия от над 50 точки. В 19-ия фрейм „Ракетата“ бе първи сред топките, но не се възползва от ситуацията. Бингам не показа слабост и отново излезе напред в резултата, за да поведе с 10:9.

В следващата седемкратният световен шампион сбърка жълтата топка, този пропуск не се оказа решаващ и двамата се оттеглиха на почивка при 10:10. Ключов за изхода на мача се оказа 21-ият фрейм, в който и двамата имаха добри шансове. В крайна сметка световният шампион от 2015-а година взе партията и се приближи на два фрейма от успеха.

В следващата партия О’Съливан имаше първия добър шанс, но допусна неприятна грешка по черната топка. Бингам се възползва от доброто разпределение на топките и направи сенчъри брейк. В последния фрейм също имаше драма. Бингам натрупа добра преднина, но пропусна розова топка. „Ракетата“ успя да навакса изоставането си в точките, но не реализира жълтата. Тя остана налична за Бингам, който затвори срещата с 13:10.

Така на полуфиналите ще има общо трима квалификанти - Бингам, Дейвид Гилбърт и Джак Джоунс, като Бингам и Джоунс ще се изправят един срещу друг. Гилбърт ще срещне Кайрън Уилсън, който победи четирикратния световен шампион Джон Хигинс с 13:8.

Именно преди 9 години Бингам елиминира О’Съливан по пътя си към единствената засега титла, но моментално в момента се превръща във фаворит за втори триумф, защото е най-титулуваният от останалите в надпреварата играчи. Рони пък не можа да осъществи успех във всичките три турнира от „Тройната корона“ през настоящата кампания, така че постижението на Стивън Хендри и Марк Уилямс остава непокътнато. Също така той ще отстъпи лидерското място в световната ранглиста, като от 7 май новият номер 1 в света ще бъде Марк Алън.