Българското участие в европейските клубни турнири през този сезон приключи на кошмарния за футбола ни 26 юли 2012 година! Това стана, след като и последната останала надежда за класиране напред се провали. Левски загуби срамно с 1:3 от ФК Сараево и напълно заслужено се присъедини към Лудогорец, ЦСКА и Локомотив Пловдив, които също приключиха с европейските си приключения. Така българските отбори дружно се сбогуваха с Европа още преди на практика да е започнал сезона и ще имат чудесната възможност да се съсредоточат върху битката в родната А група.

В Сараево „сините“ показаха безобразен футбол, не създадоха абсолютно нищо пред вратата на своя съперник и абсолютно закономерно приключиха участието си в Лига Европа.

Домакините от своя страна бяха по-добри през целия мач, непрекъснато тормозеха българската отбрана и заслужено продължават напред след общ резултат 3:1.

Сараево поведе набързо с 2:0 след голове на Хюсеинович и Сулич в началото на мача, а преди почивката Базил де Карвальо бе точен от дузпа като при този резултат Левски все пак щеше да продължи напред. През второто полувреме обаче домакините надиграха своя съперник и вкараха трети решителен гол, дело на Хюсеинович.

Мачът на стадион „Асим Ферхатович Хасе“ започна по-добре за гостите, които в първите 6-7 минути имаха преимущество. Постепенно домакините заиграха по-смело и направиха две поредни атаки, при които Станислав Ангелов се справи добре.

Още при първата си по-сериозна опасност обаче, в 12-а минута босненците успяха да стигнат до гол. След дълъг пас по въздуха, Хюсеинович изпревари забавилия се Иво Иванов, поведе си топката и с прецизен шут вкара покрай Пламен Илиев за 1:0.

2 минути по-късно пък, шокиращо за „сините“, Сараево успя да вкара и втори гол при втората си възможност. Хаджич проби по дясното крило и подаде хитро към Сулич, който нахлу на скорост и от движение стреля перфектно във вратата на Левски.

Бързите два гола стъписаха българите, които в следващите 15 минути не успяха да направят абсолютно нищо пред съперниковата врата, а в това време домакините играеха спокойно в отбрана и на няколко пъти стреляха към Пламен Илиев.

За щастие на „сините“, в 32-а минута румънският съдия Кристиан Балай отсъди дузпа, след като Иво Иванов падна в наказателното поле след съприкосновение с Татомирович. Зад топката застана Базил де Карвальо, който излъга Ади Адилович и вкара във вратата му за 2:1.

В минутите до края на първото полувреме Левски бе по-добрият отбор, но до нов гол не се стигна.

През второто полувреме домакините започнаха много по-нахъсано, с постоянен поглед към вратата на Пламен Илиев, който често бе тестван с добри изстрели от далечно разстояние.

Съвсем логично, добрата игра на Сараево и слабата на Левски доведе до трети гол в полза на босненците. Хюсеинович премина като на шега през четирима в синьо, след което от около 12 метра с бомбен шут разстреля Пламен Илиев за 3:1.

В оставащите минути до края на мача, домакините продължиха да бъдат по-добрият отбор на терена, а опитите на играчите в синьо да застрашат вратата на Адилович бяха абсолютно жалки и немощни. В игра влязоха новото попълнение Жоао Силва и юношата Цветомир Тонев, но и те не успяха да променят играта на българския отбор.

Дори и в последните минути Сараево бе отборът, който имаше повече възможности за гол и така в крайна сметка Левски отпадна, а с това приключи и българското участие в евротурнирите.

Ето кои бяха героите в синьо: Пл.Илиев, Старокин, Иво Иванов, Ангелов, Мюлдер, Прохазка, Гаджев, Марсиньо (82' Тонев), Райков, Опоку (71' Силва), Де Карвальо