На 2 октомври болница „Надежда“ отвори врати на своята ембриологична лаборатория, за да представи най-новото си високотехнологично попълнение – Ембриоскопът.

Три от най-съвременните системи за култивиране и проследяване развитието на ембрионите, които повишават значително успеваемостта при ин витро процедурите успешно са интегрирани в работния порцес на ембриологичната лаборатория.

Още в началото на 2013 г. ембриолозите на „Надежда“ започват да работят с първия ембриоскоп в България. През м. септември тази година бяха доставени още две от уникалните системи, което прави от ембриологичната лаборатория на „Надежда“ референтен център за цяла Източна Европа, разполагащ с подобна техника.

Ембриолозите Стефка Николова и Кристина Николова демонстрираха на всички присъстващи как функционира системата, а д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина, обясни с какво ембриоскопите са полезни на пациентите и как подпомагат един от най-важните етапи на ин витро процедурата – култивирането и подбора на най-добрите ембриони за трансфер.

Скъпи гости на събитието бяха бебета, родени с помощта на уникалната технология. Техните родители получиха много красив и емоционален подарък – филм със зараждащия се живот на децата им, заснет минута по минута от Ембриоскопа.

Болница

Какво е Ембриоскоп:

Ембриоскопът е последно поколение технология за култивиране, анализ и проследяване на развитието на ембрионите в лабораторния етап на ин витро процедурата.

Той комбинира в себе си надежден инкубатор, с вграден микроскоп, софтуер за анализ и микрокамера, която следи развитието на ембрионите в динамика 24 часа. На определен интервал от време (на всеки 10 минути) камерата заснема ембрионите в седем различни равнинни и в различна фокусна дълбочина, като това дава възможност да се проследи в детайли клетъчното делене и да се „уловят“ евентуални грешки в процеса преди да бъде осъществен ембриотрансфера. Наблюдава се не само морфологията на ембриона, но и динамиката на неговото развитие. Мониторирането и оценката на ембрионите се осъществява с помощта на специализиран софтуер, който предоставя изключително подробни данни за отделните етап на клетъчното делене. Чрез прецизен математически модел софтуерът осигурява надеждна информация за това кой от ембрионите има най-висок потенциал за имплантация (още на трети ден от оплождането) като същевременно дава възможност за проследяване и анализ на цялостния процес на неговото развитие до деня на трансфера.

Данните се запазват за всяка отделна пациентка и могат да бъдат използвани за задълбочени и детайлни проучвания в бъдеще.

Болница