Колоездачната дисциплина колокрос може да бъде включен в програмата на Зимните Олимпийски игри, пише Velocafe.bg. Тази възможност ще бъде разисквана на среща между представители на Международния колоездачен съюз и Международния олимпийски комитет, твърди белгийският вестник Het Nieuwsblad.

Тази новина е поредно признание за атрактивността на добиващите все по-голяма популярност колоездачни състезания, които се провеждат в зимния период, когато в шосейното и планинското колоездене има пауза.

Според изданието, правилото, че всички състезания на Зимната Олимпиада трябва да се провеждат на сняг или на лед, може да бъде променено, за да бъдат включени в програмата колокроса и крос-кънтри бягането.

Това не е първият път, в който от МОК обмислят да включат колокроса към Зимната Олимпиада. През 2009-та различни национални федерации водеха разговори затова, но тогава не се стигна до положителна развръзка.

Надпреварите в колокроса се състоят от обиколки на късо трасе (около 2.5-3.5 км), което включва кални пътеки, горски местности, трева, стръмни хълмове и най-различни други препятствия, които изискват от колоездачите пълна концентрация във всеки момент от състезанието. Участниците трябва да бъдат много добре физически подготвени, а и да могат да тичат бързо с велосипед в ръцете по стръмните възвишения, тъй като именно това може да им се наложи понякога, обяснява още Велокафе .