„Ако продължим да се готвим така,тепърва предстоят по-големи успехи. Това е историческо постижение, но ние сме изключително отговорни към това, което правим. Оттук нататък очакванията към нас ще са още по-големи”, заяви в студиото на „Здравей, България” треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева, цитирана от novanews.bg.

След 18-годишно прекъсване българският ансамбъл по художествена гимнастика отново покори световния връх. Момичетата, водени от Ина Ананиева, спечелиха златните медали в многобоя на Световното първенство в Измир. Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова заслужиха първото място със страхотното си изпълнение и събраха сбор от 34.449 точки, след като получиха за изключителните си изпълнения на пет чифта бухалки 17.133 точки и на три топки и две ленти 17.316 точки.

„2015-а е много важна година, защото ни предстоят Европейските игри, след това има Световно първенство, което е квалификация за Олимпиадата и чак след това идват самите Олимпийски игри”, допълни тя.

„След състезанието нито можехме да ядем, нито да спим. Бяхме прекалено развълнувани. Още не сме осъзнали какво сме постигнали, но предполагам, че с всеки изминал ден ще го осъзнаваме все повече”, признаха новите златни момичета.

Те казаха, че отношенията между състезателите са винаги много добри и всички се уважават взаимно. „Мисля, че един професионален спортист трябва да има респект към съперниците си, както и те към него”, категорична бе Християна.

„Прецизността се постига със страшно много работа. Много лишения, повторения на всеки един елемент. Никога не съм се страхувала по време на състезание. Има напрежение, но в никакъв случай не може да се нарече страх за някой елемент”, допълни Ананиева.