Тази сутрин се проведе първата част от квалификацията на Световната купа по спортна гимнастика. Състезанието започна в 10:00 часа в Двореца на културата и спорта във Варна. Вече са ясни финалистите в три от дисциплините при мъжете и в две при жените.

За съжаление до момента нито един български представител не успя да намери място сред най-добрите 8 на отделните уреди. Димитър Димитров и Исус Маринов бяха много близо до класиране за финалите, съответно на земна гимнастика и халки. В миналогодишното издание на Световната купа Димитров пропусна да спечели медал, завършвайки 4-ти. Сега Митко започна по великолепен начин своето изпълнение, но при поредната комбинация не успя да се приземи както трябва и получи наказание, което го лиши от участие във финала.

Най-добре в квалификацията на този уред се представи Доминик Адам Кънингам от Великобритания (15.150), следван от Рок Клавора (Словения) с резултат 15.100 и Олег Верняев (Украйна) – 15.050.

източник: Христо Русев

Исус Маринов пък се справи перфектно със съчетанието си на халки, но проблемът дойде при приземяването. Той загуби баланс и направи няколко крачки, което се оказа фатално. С най-добър резултат за финала се класира европейският шампион за 2013 година в тази дисциплина Игор Радивилов (15.600).

Мартин Ангелов зае 17-о място на земна гимнастика, а Георги Сотиров остана 25-ти на кон с гривни. На същия уред Димитър Димитров се нареди 22-ри. Квалификацията спечели Сирил Томасон от Франция (15.600).

източник: Христо Русев

При дамите Валентина Рашкова остана 10-а на смесена успоредка, въпреки че получи по-висока оценка от миналогодишната си, когато успя да влезе във финал. Сега обаче пловдивчанката имаше огромна конкуренция в лицето на европeйската шампионка за девойки от първенството в София през 2014 Дария Скрипник (Русия), победителката в многобоя от европейското през 2015-а Джулия Щайнгрюбер (Швейцария), сребърната медалистка от Игрите на Централна Америка и Карибския басейн Ана София Гомес (Гватемала) и др. Именно Скрипник спечели квалификацията с резултат 15.000, пред Щайнгрюбер (13.900) и Евгения Шелгунова (13.850).

Грета Банишка зае 12-о място на прескок, а Албена Златкова е 13-а. Най-добре в квалификацията се справи Джулия Щайнгрюбер, която с резултат 14.800 изпревари

представителката на Виетнам Ти Ха Тиан Пан (14.300) и бразилката Тауани Лий де Араухо (14.200).

Следобед предстоят квалификациите и на останалите уреди. Състезанието се подновява в 15:00 часа.

Утре, събота 14 май, от 12:00 часа е официалното откриване на Световната купа. Церемонията ще се проведе пред Двореца на културата и спорта във Варна. След това от 14:00 часа започват и първите финали.

Входът за зрители е свободен през всички дни на състезанието.