Световното първенство по художествена гимнастика започва след 4 дни в Щутгарт (Германия). Тази година то е особено важно, защото на него ще се раздават квоти за Олимпиадата в Рио де Жанейро, като българският ансамбъл, Невяна Владинова и Мария Матева отиват с цел да извоюват такива. В Рио ще стартират 24 ансамбъла и 147 индивидуалистки, информират от Българската федерация.

Всъщност квалификацията има три етапа, като сега е първият, а от него ще се класират 10 ансамбъла и 15 индивидуални състезателки. По регламент от страна може да участват най-много две гимнастички. Класиране в топ 15 на многобоя ще гарантира на Неви и Мария на България две места в Рио. Квотите не са поименни.

Със сигурност ансамблите в топ 8 ще намерят място на Игрите, като две квоти ще бъдат дадени допълнително. Желанието на международните структури е да има ансамбли от поне 3 континента. Това означава, че ако в топ 10 при ансамблите на Световното има само отбори от Европа, първите 8 ще се класират, а другите две места ще са за най-добре представилите се отбори от Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Океания.

През април 2016 година ще бъде проведено и тест състезание, на което ще бъдат определени още 6 индивидуални състезателки и 3 ансамбъла.

Индивидуално участват 23-те състезателки, класирали се след топ 15 от Световното. Сред тях трябва да бъде и представителка на домакина Бразилия, ако такава вече не се е класирала. Неприятно за нас е, че има ограничение, ако една състезателка от България се е класирала чрез Световното, нямаме право да изпратим друга на това състезание. Така шансът ни за две участнички е само в Щутгарт.

При ансамблите участват седемте ансамбъла с най-добри резултати от Световното, които не са взели квоти. Сред тях трябва да са представителките на домакините, ако вече не са се класирали. Момичетата на Ина Ананиева не би трябвало да имат проблем да вземат квота още сега, като реалистичната им цел е медал от Световното.

Накрая в третия етап се раздават още 5 квоти за индивидуални гимнастички според критерий на ФИГ с цел максимално много континенти и домакина да бъдат на Игрите. Последното място за ансамбли е запазено за Бразилия, ако не се е класирала, в противен случай остава за най-високо класирания отбор на тест-състезанието без място на Олимпиадата.

В Лондон преди 3 години имахме само една състезателка – Силвия Митева (8-а в многобоя) и ансамбъл. В Пекин освен ансамбъла стартираха Симона Пейчева (10-а във финала) и Елизабет Паисиева (19-а).