На предстоящия 17 май почитаме Деня на българския спорт. Това е така от 2006 година насам, когато правителството официално обявява въпросната дата. А тя не е случайна.

През далечната 1894 година именно на 17 май в България пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария, а тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната след Освобождението.

Така вече години наред спортната култура, макар и трудно, се опитва да се настани в съзнанието на българите. Именно по този повод Министерството на спорта, ръководено от Красен Кралев, полага неистови усилия, за да популяризира спорта сред българите и да го превърне в обичайно тяхно занимание. А като част от инициативата ще се разгърнат и честванията на Деня на българския спорт.

Спортното министерство организира специална програма в Западния парк на 17 май от 10.00 часа, а повече за предстоящото събитие, специално за Спортно шоу Гонг по Дарик радио, обясни Красимир Панов, съветник медии и политика към Министерство на спорта.

„Това е ден на работещите в сферата на спорта. Традиционно отбелязваме този празник. Тази година ще има събитие в Западния парк. Ще има множество прояви по футбол, баскетбол, волейбол, атлетически кросове. Ще отличим победителите с купи, медали. Ще се включат ученически отбори. Те ще вземат участие в отделните дисциплини. Предвиждаме, освен децата, в нашата инициатива да се включат и хора, които използват неделния ден за почивка в парка. Това е част от нашата инициатива - да запалим искрата в децата. Затова сме поканили и именити спортисти, сред които Евгени Иванов“, започна Панов и веднага продължи: „Той ще презентира в една шатра това, което прави. Ще изследва децата за гръбначни изкривявания, нещо което се правеше преди, а той сега иска да възроди това начинание. Ще има шатри, които презентират здравословния начин на живот, ще има шатри, в които ще се говори за живота без цигарен дим и прочие“.

„В неделя от 10.00 часа на централната алея в Западния парк ще се състои събитието. Силно се надявам това да научи децата на здравословен начин на живот. Знаете, че министър Кралев нееднократно е засвидетелствал своите приоритети, сред които любов към спорта. Аз мисля, че ние сме загубили едно цяло поколение за спорта. Когато в семейството няма такива традиции, е много трудно децата да бъдат въвлечени в спорта. Борбата с технологиите е много тежка. Амбицията на Кралев е третият час физкултура в училище да бъде изпълнен със съдържание, да бъдат поканени професионални треньори. Запознати сте с проблемите, които имаме с инфраструктурата“, каза още Панов.