Германската телевизия ARD излъчи документален филм, в който след изследване 12 000 допинг проби за периода между 2001 и 2012 година, експерти са установили, че всеки шести медалист от голямо първенство е употребявал забранени стимуланти.

"Леката атлетика е в това ужасно състояние, в което бе колоезденето преди 20 години", обявяват австралийците Майкъл Ашъндън и Робин Паризото в заключението на изследването си.

Анализът на взетите проби е показал, че 800 атлети са показали съмнително високи нива по някои показатели, което вероятно означава, че в даден момент от своята кариера са използвали кръвен допинг. Всеки шести медал от голямо първенство е спечелен от подобен атлет.

"В един от случаите установихме, че целият подиум е съставен от атлети, които са употребявали кръвен допинг в даден момент. Международната федерация печели милиони долари от права за излъчване, но отделя много малък процент от тях за борба с допинга", казва Ашъндън.

От IAAF отвърнаха остро на обвиненията, тъй като направеното изследване не дава доказателства, а само предположения, че някои атлети са употребявали допинг.

"Ние винаги сме били водещи участници в борбата с допинга, изследването и използването на нови методи", казаха от Световната федерация и допълниха, че отделят по 2 милиона на година за борба с допинга.

Документалният филм на ARD бе излъчен само три седмици преди началото на Световното първенство по лека атлетика в Пекин. /БГНЕС