Алберто Контадор за пореден път демонстрира качествата си на катерач и увеличи преднината в генералното класиране на колоездачната Обиколка на Италия след 16-ия етап.

Испанецът Микел Ланда от отбора на Астана спечели втора етапна победа в Джирото, като завърши етапа от Пинцоло до Априка с дължина 174 километра за 5 часа, 2:51 минути. Етапът беше доста тежък, като включваше и пет специални височини. 

Холандският състезател Стевен Кройсвайк завърши на 2-о място, давайки време с 38 секунди по-слабо от това на Ланда. Трети приключи Контадор с времето на Кройсвайк.

Представителят на домакините Фабио Ару завърши днес близо 3 минути след Ланда и отстъпи 2-ото място в генералното класиране именно на днешния победител.

Самият Контадор имаше някои механични проблеми в района на Мортироло, но запази самообладание и след спускането на предпоследната височина преди днешния финал започна да изпреварва колоездачите пред него един след друг.

Сега Контадор има общо време от 64 часа, 4 минути и 59 секунди. Той води с 4:02 пред Ланда и с 4:52 пред Ару.

Българинът Николай Михайлов завърши днес на 33-о място с време 5 часа, 24 минути и 59 секунди. В генералното класиране първият наш представител в Джиро д'Италия има време от 68 часа, 38:23 минути или изоставане на 3:33.24 часа от Контадор./БТА