Приключи! Историята на Джеймс Алисън, човекът, който трябваше да върне бързината на Ферари отпреди години, приключи 2 дни преди да станат 3 години откакто англичанинът подписа с Ферари. От сряда вечерта черните кончета си имат нов технически директор. Или по-скоро Чийф Текникъл Офисър, защото в Маранело вече говорят предимно английски. Името му е Матия Биното и е само с 1 година по-млад от предшественика си.

Новината за раздялата на Ферари и Алисън има вкус на провал. Технически, човешки и управленски. Въпреки обясненията и изявленията от черните кончета усещането е едно – Серджо Маркионе и Маурицио Аривабене така и не успяха да доближат Ферари до Мерцедес, каквато беше целта. След 2 години работа, те дори не успяха да осигурят стабилно управление, спокойствие и приемственост в техническия сектор, което е най-важното за успех във Формула 1.

Джеймс Алисън – един от най-реномираните инженери в целия спорт, който олицетворяваше тази приемственост – избран, развит и използван от Лука ди Монтедземоло и Стефано Доменикали, оценен от бившия отборен мениджър Марко Матиачи и накрая през 2015 г. сложен в центъра на проекта на Ферари от Аривабене с благословията на Маркионе. В началото подготовката на Алисън, познанията му за спорта, реномето, бяха сочени от всички.

Англичанинът и Ферари се разделят по взаимно съгласие. Беше цитирана и личната драма на инженера. Съпругата му Ребека почина през март и го остави сам с 3 деца, които учат в Англия. Там където Алисън ще се завърне сега.

На неговото място идва Матия Биното. Той бе избран, заради отличните резултати в разработката на мотора. Бивша дясна ръка на Доменикали, Биното е във Ферари от 21 години и познава отлично всички. Завършил инженерната си специалност в Лозана през 1994 г., той подписва с Ферари година след това. Работи върху развитието на мотора, а през 2007 г. става шеф на този отдел.

Как обаче тази смяна ще се отрази на Ферари? Преди сезона черните кончета очакваха различна история. Оригиналната програма бе титлата през 2017 г. и „ще спечелим още в Австралия”. Ситуацията днес е, че Ферари няма нито една победа. Докато Мерцедес, Ред Бул и Макларън, вече оформиха своите проекти за 2017 г., този на Ферари още е отворен. Скудерията отново изостава. А сега още не се знае, кой е отговорен за този нов проект. Точно от това се страхуват най-много тифозите. Че Ферари отново ще е зад останалите.