Директните съперници на Хаас за местата в средата на класирането от Формула 1 не скриха учудването си от историческата квалификация, която дебютиращият американски тим записа в Япония.

Тимът съумя за първи път в кратката си история да вкара и двете си коли в челната десетка на стартовата решетка. Нещо повече – колите на Ромен Грожан и Естебан Гутиерес бяха в топ 10 и в първата, и във втората сесия от битката за позиции, а също и във всяка от трите тренировки преди това. В крайна сметка утре французинът ще стартира 8-и, докато мексиканският му партньор потегля от 10-ата позиция.

Пилотът на Торо Росо Карлос Сайнс-младши бе един от първите, които коментираха силното представяне на Хаас. Според испанеца то „дойде от нищото“, докато колегата му от Форс Индия Серхио Перес направо определи видяното като „много странно“. „От известно време ми изглеждаше така, че те имат добра кола, която обаче още не са разгадали. Когато обаче Хаас се справят, те са наистина конкурентни. Изведнъж те вече имат темпо в една обикока, особено при Грожан“, допълни Серхио Перес.

Влизането на Хаас в топ 10 стана за сметка на двата Уилямса, управлявани от Валтери Ботас и Фелипе Маса. „Изненадата за нас бе, че Хаас изглеждат много по-бързи, отколкото ние очаквахме предвид последните им състезания. Ако не бяха те, и двете ни коли щяха да са в Q3“, каза Маса.