Провеждането на Формула 1 през 2017 година е под сериозна въпросителна, защото все още различните страни не могат да стигнат споразумение относно новите правила на ФИА. По всичко изглежда, че на предстоящата среща, която е в сряда няма да бъде постигнато съгласие, твърди „Auto Bild Motorsport“.

Различията между отборите са твърде големи и трудно могат да се достигне до отстъпки.

В същото време ФИА се опитва да организира едно много атрактивно състезание, което да предизвика все по-голям интерес.

Една от точките, която предизвиква най-голям конфликт е аеродинамичния дизайн на новите болиди.

МакЛарън защитава предложението на ФИА, което е за увеличаване на широчината на колите в търсена на по-механично сцепление при излизането от завоите. Ферари, Ред Бул и Торо Росо също се очаква да подкрепят предложението.

Мерцедес обаче със сигурност непоколебимо ще го отхвърли, тъй като концерна отказва да промени аеродинамиката на болидите си.

В същото време Форс Индия, Уилямс и Заубер биха били склонни да приемат предложения модел, ако обаче той влезе в сила от 2020 година, а не както е направеното предложение, от 2017 година.

Също така отборите не могат да постигнат консенсус за намаляване на цената на двигателите за сезон 2018. Ред Бул, Заубер и Форс Индия открито подкрепят да бъде фиксирана цената от 12 милиона евро, но отказват да подкрепят плановете на Мерцедес и Ферари цената да влезе в сила още от 2017 година.

Пилотите също подкрепят ФИА. Алекс Вурц каза, че пилотите са достигнали до извода, че процеса на взимане на решение във Ф1 е остарял и не позволява постигането на напредък. Пилотите са наясно, че Формула 1 се нуждае от драстични промени.