Отборите на Милан и Интер приключиха със загуби сезон 2015/2016, който ще искат по-бързо да забравят. Сасуоло натупа „нерадзурите“ у дома с 3:1, докато „росонерите“ отстъпиха със същия резултат на „Сан Сиро“ срещу Рома и така не успяха да се преборят за класиране в Европа през квотите в първенството. За Милан единствения шанс да помирише излаз в евротурнирите остава финала за Купата, но там противник е абсолютният доминант в последните 5 години Ювентус.

Тъжната вечер за играчите на Кристиан Броки изглеждаше предначертана предвид доминацията на гостите. Римляните откриха в 19-ата минута, след като Кевин Строотман изведе Мохамед Салах зад отбраната с чудесно копване, а египтянинът стигна до наказателното поле и с премерен фалцов удар намери долния десен ъгъл за 1:0.

Кейсуке Хонда имаше шанс да изравни в 32-ата, като шутът му затрудни серизно Войчех Шчесни. Спасяването доведе до контраатака, при която Пянич изпрати хубав шут по посока на вратата и стражът на Милан Джанлуиджи Донарума се прояви. В края на първата част Алеснадро Флоренци пропусна да накажа слабата игра в защита на „росонерите“, ала след нея това стори добре познатият на „Сан Сиро“ Стефан Ел Шаарави. Техничарят, който играе като преотстъпен в Рома именно от „росонерите“, оползотвори невероятно интелигентна асистенция на Пянич и озовал се сам срещу Донарума, лесно го преодоля с шут по тревата.

Оттук до края гостите имаха куп положения, които опропапастиха, с изключение на това в 82-ата. Тогава продължителна размяна на пасове в пеналта на Милан завърши с шут по диагонала на Салах. Донарума изби встрани, ала Емерсон от Рома стигна първи и прати топката в незащитената врата – 3:0.

Голът на честта за Милан падна в 86-ата, когато Карлос Бака засече центриране с глава. Шчесни спаси този изстрел, ала после нямаше какво да стори при добавката на колумбиеца, оформил крайното 1:3.

По тази причина Милан завършва на 7-о място с 57 точки, на четири зад 6-ия Сасуоло, който събра 61 с победата си над Интер. Така ако Ювентус надвие Милан във финала, именно Сасуоло ще получи квота за Лига Европа, а Милан остава с празни ръце.

Сасуоло - Интер 3:1, Серия А 2015/2016, 38-и кръг

източник: Gulliver/Getty Images

„Неровердите“ заслужиха напълно своя шанс, след като надиграха Интер на своя „Мапей Стейдиъм“. Още в 6-ата минута Матео Политано изненада Самир Ханданович с шут от дистанция, който рикошира и в Жуан Жезус, за да влезе в мрежата. Двадесет по-късно Лоренцо Пелегрини бе изведен от Алфред Дънкан сам срещу вратаря и нямаше проблем да покачи на 2:0.

Интер върна едно попадение в 32-ата минута чрез Родриго Паласио, който показа добър завършващ удар след подаване на Матео Брозович. Шест минути преди почивката обаче Политано вкара за втори път, отново поставяйки отбора на Роберто Манчини в много тежка ситуация.

За „нерадзурите“ мачът така или иначе беше без значение по отношение на крайното класиране, понеже те нямаше как да бъдат изместени от 5-ата позиция заради своите 67 точки.