Отборът на Байер Леверкузен продължи чудесната си серия в Бундеслигата и в своя мач от 32-ия кръг надигра гостуващия Херта Берлин с 2:1. Момчетата на Роджър Шмид направиха пореден силен мач и можеха да се поздравят с далеч по-изразителен успех срещу опонент, който определено не се намира в най-добрия си момент. Столичани записаха четири поредни мача без победа в първенството, като в три от тях допуснаха поражения.

Началото на срещата беше повече от фантастично за „аспирините“, които откриха още във втората минута. Тогава Шарл Арангис опита да отправи високо подаване към нахлуващия на скорост в пеналта Юлиан Бранд. На пръв поглед парагваецът се провали със задачата, но младият Бранд се пребори със защитник, а после с кинжален шут от 8-9 метра прониза вратата на Руне Ярщайн.

Байер не се нуждаеше от още много време, за да удвои преднината си. В 16-ата минута Хакан Чалханоглу центрира много добре от пряк свободен удар и това доведе до лек хаос пред вратарското поле. Капитанът Ларс Бендер се ориентира най-успешно в купа от тела и отблизо прати топката в мрежата – 2:0.

Херта обаче показа зъби и намали само след 5 минути. Петер Пекарик центрира по чудесен начин отдясно, а Ведад Ибишевич надскочи пазача си и с глава разстреля Бернд Лено за 1:2.

Попадението изобщо не повлия на Байер, който продължи да натиска. В 31-ата Шарл Арангис засече подаване в наказателното поле, без да съумее да вложи твърде много сила в удара си. Далеч по-опасен беше шутът от дистанция на Чалханоглу в 40-ата минута, когато Ярщайн спаси по чудесен начин.

Две минути преди края на полувремето Ларс Бендер не бе далеч от втори гол в срещата, като неговото изпълнение беше изчистено от бранител, застанал пред голлинията. Вече в продължението Чалханоглу обстрелва вратата много опасно от пряк свободен удар, а това извади на показ най-доброто от Ярщайн.

Второто полувреме започна с ярък пропуск на Карим Белараби за домакините. В 52-ата минута германският национал направи емблематичен рейд, като го завърши с шут от около 17-18 метра, а Ярщайн изби над гредата.

Шест минути по-късно Херта имаше идеална възможност да се върне в срещата след добри действия на Пер Шелбред, който нахлу в наказателното поле и стреля опасно в аут.

Белараби се отчете с още един пропуск в 66-ата, когато от границата на враторското поле обстрелва с глава, а един от защитниците на берлинчани изчисти малко преди топката да пресече голлинията.

До края Байер имаше още поне 4-5 изгодни ситуации и след като не се възползва, резултатът остана 2:1.

Победата още повече бетонира „аспирините“ като трети в класирането с 57 точки. Херта остава пети с 49 пункта, колкото има и четвъртият Борусия Мьонхенгладбах. Шестият Шалке 04 има 48, а 7-ият Майнц 05 е с 46.