Почти 25 години след рухването на Берлинската стена и края на комунистическия режим в голяма част от държавите в Източна Европа, английският вестник "Индипендънт" обръша внимание на една от гордостите на този режим - спортът и в частност, футболът. 

Изданието анализира влиянието на държавата върху голяма част от грандовете по тези ширини преди падането на комунизма, като всичко това е направено в контекста на мача между Челси и Марибор от Шампионската лига. 

Според "Индипендънт", отбори като родния ЦСКА, Стяуа, Динамо Букурещ, Кишпещ Хонвед и т.н. са имали огромна държавна машина зад себе си, за да постигат резултати на спортното поле. Ето какво пише в частта на анализа, отнасяща се за комунистическото влияние върху футбола:

"Отбори като Марибор нямаше да имат никакъв шанс доскоро дори да достигнат до групите на Шампионската лига. А падането на комунизма беше истинска катастрофа за футбола в Източна Европа."

"По времето на този режим, голямата част от футболните отбори бяха под влиянието на държавата, както всички останали сектори от живота. Това позволи да има ведомствени отбори на тайните служби (Динамо Букурещ, Динамо Берлин), на армията (ЦСКА, Кишпещ Хонвед, Дукла Прага) или на транспортното министерство (Локомотиве Лайпциг, Рапид Букурещ)."

"Това се е отразявало в привилегии, финансиране и осигуряване на най-добрите играчи в страната за тези отбори. Например, величието на Хонвед и други подобни ведомствени отбори е било лесно постижимо с осигуряването на най-добрите играчи на Унгария."

"Стяуа Букурещ не просто пък е представлявал отбора на румънската армия, ами Валентин Чаушеску, син на диктатора Никулае Чаушеску, дори е бил президент на отбора. И точно тези привилегии за ведомствените клубове им е позволявало да правят някои забележителни отбори."

"Така гостуването в Източна Европа става доста трудна задача за редица западни клубове. От 1977 до 1984 г. Ливърпул губи само четири пъти в Европа. Това се случва в мачовете с Нотингам Форест, ЦСКА Червено знаме, Динамо Тбилиси и Видзев Лодз."

"И тогава падна Берлинската стена. Така не само изчезна държавното финансиране, но редица отбори дори изчезнаха, както се случи с Дукла Прага и Динамо Берлин. Отборите пък имаха нужда от пари и валута и започнаха да продават на Запад най-добрите си играчи. Това се е случвало и в миналото, макар и рядко, но звездите не са били пускани, преди да наближат 30 години."

"В резултат на тази политика и кризата във финансирането, сегашните източноевропейски отбори са предимно фигуранти. Разбира се, трябва да се изключат тимовете, подкрепяни от олигарси, като Шахтьор Донецк, както и такива, зад които има силни компании, като Зенит", пише в анализа на "Индипендънт".