Изключително интересен и поучителен материал се появи в авторитетното издание The Guardian. От тези редове всеки един българин, независимо дали футболен фен, или не, може да направи изводи за себе си, както и за това как изглеждаме отстрани... например, от гледната точка на Острова.

В статията като отправна точка е взет един скандален плакат, издигнат от фенове на Левски, по време на мача с Лудогорец (3:2), но всъщност, проблемът е много по-дълбок. Защо казваме „Да на расизма" и какво е посланието към децата ни... Четете, четете, четете (до последния ред)...

Целият материал от авторитетното издание, поместваме с много малки съкращения:

Десет дни, след като привържениците на Партизан Белград издигнаха плакат с надпис „Само евреи и п****и“ в мач от Лига Европа срещу Тотнъм, 400 километра на изток се случи друг позорен инцидент. В българската столица София фенове на Левски издигнаха банер с надпис: „Кажете да на расизма“ - при победата с 3:2 над Лудогорец, който играе в Шампионската лига.

Не само, че се подиграват на една от най-популярните антирасистки кампании на УЕФА, но и за да направят ситуацията още по-лоша, те промениха логото на Европейската футболна централа. Картата на европейския континент бе заменена с пистолет и думите „УЕФА мафия“ около него.

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз започна разследване, но говорителят на УЕФА заяви в петък пред The Guardian, че не е знаел за инцидента.

Възможните санкции от страна на българската централа варират от глоба от 19 хиляди евро до няколко мача на закрити врати.

Следващият домакински мач на Левски е на 25 октомври срещу ЦСКА, което означава, че за първи път в своята 66-годишна история на България, най-голямото местно дерби може да се проведе без зрители.

Официални представители на Левски досега не са коментирали публично инцидента, а това не само не решава проблема, но всъщност става част от него. И с течение на времето само ще изостри проблема.

Единственото официално изявление дойде от Националния фенклуб на Левски, чиито членове определиха инцидента като „идиотско поведение на няколко маскирани момчета, които не искат да са част от нашата организация.“ Предвид факта, че някои от привържениците са и стюарди по време на домакинските мачове и помагат на полицията предполага, че без реакцията, можеше инцидентът да бъде по-сериозен.

Това не е първият път, в който българският футбол става обект на подобни скандали. През 2012 година отново Левски игра срещу ФК Сараево в София, в първия мач от втория кръг на Лига Европа, и феновете на клуба издигнаха плакат с надпис: „Радко Младич и Аркан ви пре***ха. Сега е наш ред.“ Тогава УЕФА глоби клуба с 30 хиляди евро, като инцидентът едва не породи политически скандал между двете държави.

Играта с историята често е като играта с огъня - това е опасно и някой винаги може да пострада. И смесването на масовото избиване на хора в Сребреница, един от най-трагичните случаи в съвременната история, в която 8 хиляди босненци са изгубили живота си, с футбола е не просто проява на лош вкус. Това е жалко и единственото наказание за подобно неподходящо поведение е забрана до живот от посещение на футболни мачове.

Преди няколко седмици отборът на Лудогорец бе наказан от УЕФА със затваряне на част от стадиона като санкция за расистко поведение по време на мача им със Стяуа Букурещ.

Плакатът, издигнат на Левски - Лудогорец

източник: Gong.bg, Георги Димитров

За съжаление, този вид строги санкции все още са част от българския футбол. Част от проблема се крие в лошата футболна инфраструктура в страната. Въпреки че камерите се изискват от наредбите на БФС, някои от стадионите все още са без такива, като без тях е невъзможно идентифицирането на феновете, които трябва да бъдат наказани.

Дори и на Националния стадион Васил Левски, едно от най-модерните места за футбол в България, не е останал незасегнат от подобни инциденти. Това е мястото, на което България посрещна Дания в световните квалификации през октомври 2012 година, а Патрик Мтилига стана обект на расистки прояви от страна на българките фенове.

Всеки път, когато левият бек докоснеше топката, се чуваха маймунски звуци от трибуните. Един месец по-късно ФИФА нареди на България да играе следващия си домакински мач при закрити врати, а това беше първото подобно решение, заради расистки обиди.

Ако е вярно, че един футболен мач може да е отражение на проблемите в едно общество, България все още има дълъг път пред себе си, докато се изгради като нация.

Източник от българската футболна централа заяви, че ръководството му ще проведе среща с фенклубовете. От БФС ще раздадат наръчници, за да избегнат в бъдеще тези инциденти.

Проблемът с расизма обаче не се ограничава само до футбола. Две седмици преди неприятния инцидент на мача Левски – Лудогорец, в село, близо до София, хората не позволили на децата си да отидат на училище, защото в него са записани и 10 деца на бежанци. В крайна сметка бежанците бяха преместени в София, за да започнат обучението си там.

Трябва да се постави заключението, че съобщението към тези деца е... „Кажете да на расизма“. Това просто не е достатъчно и там все още има много какво да се направи, за да се изкоренят тези зловещи инциденти, както в обществото, така и в българския футбол.