Започващото Световното първенство по баскетбол за мъже в Испания ще е 15-о по ред, а ето кои играчи ще останат в историята на шампионатите.

Най-високият баскетболист, който е участвал на Световно е Яо Минг. Китайският национал е висок 229 сантиметра и игра на първенствата през 2002-а в Индианаполис и 2006-а година в Япония.

Мъгси Богс

източник: Gulliver/Getty Images

От друга страна, най-ниският състезател е американецът Мъгси Богс, висок 159 сантиметра и участва с тима на САЩ на Световното през 1986-а в Испания.

Най-възрастен досега бе легендарния пуерториканец Хосе „Пикулин” Ортис, който на шампионата в Индианопилс е на 38 години, но пък на предстоящото Световно ще играе бразилецът Марсело Мачадо, който е на 39.

 

Китаецът Джио Аиун е най-младият състезател, който се е появявал на Световно, като в Турция през 2010-а година е бил само на 16.

Най-добрият реализатор на Световни първенства е базилецът Оскар Шмит, който за 35 мача е вкарал 843 точки. Най-силният му турнир е бил в Аржентина през 1990-а година, когато отбелязва средно 34.6 точки на мач. Рекордьор по брой вкарани точки в един мач пък е кореецът Яе Хур, който в мач срещу Египет, също на Световното в Аржентина, реализира 54 точки.

Най-много мачове на първенство на планетата е изиграл бразилецът Масиел Убиратан Перейра, който в периода от 1963-а до 1978-а година е изиграл цели 41 мача, а с националния печели златни, сребърни и два пъти бронзови медали.