Броени часове преди началото на Световното първенство по баскетбол, един от най-класните европейски тимове - Литва - претърпя невероятен удар.

Гардът на литовците Мантас Калниетис получи тежка травма по време на последната контрола на тима, срещу Хърватия, и ще пропусне Мондиала.

Инцидентът стана в самото начало на двубоя, игран в Загреб, когато Калниетис се сблъска с доста по-габаритния от него Анте Томич и падна на земята. Още първоначалната реакция на старши треньора Йонас Казлаускас и пейката на Литва показа, че ситуацията не е добра.

Калниетис бе откаран веднага в болница, но там рентгеновите снимки само потвърдиха лошите новини - ключицата не бе счупена, но разместена дотолкова, че да извади гарда за дълго от терена.

Калниетис бе най-добрият играч на Литва на миналогодишното Европейско първенство, и сега бе лидер на отбора си. Той направи отлични мачове в подготовката, и бе сигурен титулярен плеймейкър в състава.

Йонас Казлаускас дори освободи гард, за да определи групата си от 12, но сега вероятно ще повика отново Адас Юскевичус. Литовските медии веднага започнаха да спрягат и името на своя любимец и местна легенда Шарунас Ясикевичус, който се отказа от кариерата си това лято.

Сигурно обаче е, че без Калниетис, шансовете на Литва на Световното значително намаляват.

Без него, те загубиха от Хърватия с 80:94 в контролата, след 20 точки на Йонас Мачиулис. 24 за хърватите наниза Боян Богданович, а 16 добави Дарио Шарич.

Двубой на Литва ще можете да наблюдавате в ефира на Нова спорт, на 2 септември.