Гърция очаквано включи Ник Калатис в състава си за Световното първенство по баскетбол в Испания през септември и ФИБА ще решава в следващите дни, дали наказанието, което му бе наложено в НБА ще важи и извън пределите на професионалната американска лига.

Гръцкият гард на Мемфис изтърпява наказание от 20 мача, което му бе наложена за нарушаване на антидопинговите правила в НБА. Калатис бе санкциониран за употреба ба тамоксифен през април. Гардът има да изтърпи от 13 срещи.

ФИБА си сътрудници със Световната антидопингова агенция и така ще се търси решения на казуса. Според източници от гръцката баскетболна федерация защитата на Ник Калатис е помолена да представи позицията си още през юни. Централата е наела адвокати, които са специалисти в подобен род дела. Все още не е ясно как ще бъде решен казуса, който е без прецедент до момента.

Най-добрият вариант е шестмесечна забрана, която да тече от 3-и март, когато е даден положителният допинг тест. Ако това се случи, Калатис ще може да играе на предстоящото Световно първенство в Испания. Най-лошият сценарии за играча пък е двегодишна забрана за всеки турнира под егидата на ФИБА.