Добрата индивидуална статистика най-често означава слаб отбор. Това поне показват цифрите от първата фаза на Световното по баскетбол и изиграните осминафинали.

Един-единствен играч от Топ 10 при топреализаторите все още е на Мондиала в Испания - Пау Гасол. Останалите девет вече са опаковали багажа за дома, независимо от многото отбелязани точки.

Дей Джей Бареа остава водещ в тази класация, като пуерториканецът има средно по 22.0 точки вкарани в пет срещи.

Звездата на Филипините Андре Блатч е втори, с 21.2 точки в пет срещи, докато хърватинът Боян Богданович има също средно по 21.2, но в 6 мача.

Четвърти е именно Пау Гасол, чиято Испания е фаворит за титлата, като центърът записваше средно по 20.5 точки в шест двубоя дотук.

В Топ 10 са още Луис Скола, Хамед Хадади, Яник Морейра, Густаво Айон, Франсиско Гарсия и Арън Байнс - всички те вече отпаднали след осминафиналите.

Не много различна е ситуацията и при борците под коша - там първите пет в индивидуалната класация вече са аут - Андре Блатч води с 13.8 борби средно на мач. Зад него остана Хамед Хадади с 11.4, а Горджи Дженг е с 10.7. Едва седмият при борците - Омер Ашик, все още е на Мондиала, а и тези зад него - Кенет Фарийд от САЩ, Йонас Валанчунас от Литва и Андерсон Варежао от Бразилия.

От петицата при най-добрите подавачи само лидерът - Рики Рубио от Испания - все още продължава да играе със своя тим на Световното. Показателите на Рики като цяло са впечатляващи - 5.8 асистенции средно на мач, за по 19.8 минути.

Следващите го Петери Копонен, Ксейн Далмейда, Пух Джетър и Самад Ника Бахрами напуснаха със своите Финландия, Сенегал, Украйна и Иран.

Рубио води и при играчите с най-много откраднати топки - по 3.7 на мач.

Испания има и двама играчи в Топ 10 за най-голям коефициент на полезно действие - братята Пау и Марк Гасол.