След 48 години България пак е домакин на най-престижния волейболен форум.

Но страната ни не просто е домакин – с усилията на много големи български волейболисти си е извоювала и статута на световна сила, с която всеки трябва да се съобразява, пише официалният сайт на родата волейбола федерация.

Поредният участник в рубриката "Лъвовете, на които разчита България" е рожденикът днес Теодор Тодоров-

Той е висок 208 сантиметра, със страхотни качества за централен блокировач и е смятан за един от най-големите таланти на българския волейбол. Изключително бърз и подвижен в центъра, като създава труднопреодолима стена за противника. Има изключително висок отскок - достига 365 см при атака и 345 см при блокада, а когато е в стихията си, става неуловим за противника. Затова го наричат "Еър Теди".

На днешния ден Теодор Тодоров празнува 29-ия си рожден ден.

Той се превръща в поредния волейболист от националния ни тим, който ще отбележи своя празник в залата във Варна, защото предстои Световно първенство.

Теодор Тодоров е роден на 1 септември 1989 година в Монтана. Учи в Професионалната гимназия по електротехника „Христо Ботев“, където е забелязан от учителя си по физическо възпитание Георги Ангелов, който по онова време е треньор на юношите в Монтана. Започва тренировки в клуба, а още от втората година е привлечен да играе в мъжкия отбор на Монтана.

Талантът му бързо изпъква и следва трансфер в ЦСКА, където играе в следващите пет години. През сезон 2011/2012 заминава за Русия, където става част от Газпром-Юрга (Сургут), в който остава четири години. Още през първия си сезон той показва качествата си и е избран да играе в Мача на звездите в Русия. С тима на Сургут стига до четвърто място в руската Суперлига. През сезон 2015/16 година националът подписва с швейцарския „Лугано“, а от клуба заявяват гордо, че взимат един от най-добрите състезатели на българския волейбол. Контузия вади Тодоров за известно време от игрището, като в края на сезон 2016/2017 той подсилва Газпром за Купата на ЦЕВ.

През последния сезон Теодор Тодоров бе играч на турския гранд Галатасарай, с който зае четвърто място в шампионата.

Тодоров в националния отбор на България едва на 19 години. С националния тим записва 4-то място на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година. Отбелязва и четвърто място на европейските първенства през 2013 и 2015 година.

Сега централният блокировач отново е на линия и води пълноценна подготовка със своите съотборници във Варна.